Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giel Hermans, Hermans Suikermaïs:

"Vanwege het noodweer in Spanje schakelen we terug naar Marokkaanse suikermaïs"

Tholen - Het Senegalese suikermaisseizoen begint bij Hermans Suikermaïs op dit moment op stoom te komen, alleen is de beschikbaarheid een grote uitdaging. "Daar hebben we vanaf december al mee te maken. We hebben in de teelt problemen gehad met de kiemkracht van het zaad en daar hebben we nu de naweeën van. Gelukkig hebben we wel een mooie kwaliteit tot onze beschikking, alleen is er veel te weinig product", constateert Giel Hermans.

"We gaan richting het voorjaar, dus de consumptie gaat nu wel omhoog, maar ondanks dat er nu wat meer maïs komt, blijven we achter de feiten aanlopen. De vraag is prima, zoals altijd wil iedereen wel maïs hebben als er tekort is. Afgelopen weekend was ik op de markt in Luik en daar was het gewoon plunderen geblazen. De prijszetting is door de krapte prima, ook al zit daar niet al te veel flexibiliteit in", vervolgt Giel. Hij heeft zijn zinnen gezet op het Marokkaanse seizoen dat vanaf medio april zal opstarten. "Daar ziet de teelt er gelukkig heel voorspoedig uit."

Wateroverlast in Spanje

Dat kan niet gezegd worden van de Spaanse teelt, waar deze en vorige week 150 millimeter regen is gevallen. "Wij telen in de lijn Andalusië, Sevilla, Jerez de la Frontera en dat is nu net de hoek waar de klappen vallen. We hebben hierdoor twee blokken niet kunnen zaaien. Onze teelt in Oost-Spanje staat er wel beter voor, maar daar komen niet de grote volumes vandaan. Voor ons is het dus een reden om straks na een weekje Spaanse maïs weer terug te schakelen naar Marokko. Gelukkig hadden we daar percelen leeg liggen om in te zaaien, maar dat moet nu wel snel de grond in om in juni suikermaïs te hebben en onze klanten continuïteit te garanderen."

Jong perceel in Marokko

"Ook hier in Nederland staan we alweer in de startblokken om te gaan zaaien. Gelukkig is de situatie een stuk vriendelijker dan vorig jaar en we hopen binnen twee weken onder folie te gaan zaaien, zodat we op 20 juli weer als eerste Hollandse maïs aan kunnen bieden", vertelt Giel. "Helaas is het nu alweer een stuk kouder dan afgelopen week en is de bodemtemperatuur nog erg laag, maar we kunnen dit jaar in elk geval wel het land op komen."

Een zorg die Giel van het hart moet is de 'overcertificering' waar de sector mee te maken heeft. Refererend aan een overzicht van alle certificeringen in de laatste uitgave van het vakblad AGF-Primeur, zegt hij: "Wij voelen ons vaak meer een administratiekantoor dan een suikermaïsbedrijf. Daar zal echt wat in moeten veranderen. Intussen moeten we aan acht verschillende certificeringen voldoen om iedereen tevreden te houden. En let wel, ook ik vind dat voedselveiligheid altijd op één moet staan, maar is het nodig om daarvoor acht certificeringen te hebben die elkaar allemaal overlappen. Dat zou toch prima met één certificaat af te dekken moeten zijn."

"Voor de Beter Voor-certificering van Albert Heijn krijgen we in elk geval nog een vergoeding. Maar voor een certificering als 'On the way to PlanetProof' betalen wij als bedrijf jaarlijks 12.500 euro en het levert ons geen cent op. Dat zijn uitgaven die wij ons als telers niet kunnen permitteren. Ik ben dan ook erg blij met de oprichting van de VollegrondsGroente Organisatie (VGO), die hopelijk hier een vuist tegen kan maken. Wil je over drie jaar de schappen nog vol hebben, dan zul je ook telers moeten hebben die dat leuk vinden. Hopelijk levert dat weer een ander speelveld op, waarbij de mussen gewoon weer onder een dak of heg mogen wonen, in plaats van verplicht in een vogelhuisje."

Voor meer informatie:
Giel Hermans
Hermans Suikermaïs
Donk 1a
5995 PL Kessel
Tel.: +31 (0)6 5475 7764
[email protected]
www.mielies.nl