Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toenemende aspergevoorraad haalt sterke vraag in

De opbrengst per hectare asperge begint te stijgen in Kavala, het belangrijkste teeltgebied voor deze groente in Griekenland. "Het seizoen begon niet erg goed. De laatste dagen werden gekenmerkt door weinig zonneschijn en lage temperaturen, wat de groei van de planten belemmerde. Vanaf het einde van de eerste week van maart begonnen de temperaturen echter te stijgen en kregen we dagelijks zo'n 10-11 uur zon. Dit zorgt voor extra warmte onder de nylontunnels en bevordert de groei van asperges. We verwachten daarom vanaf 10 of 11 maart veel meer productie van de vroege planten, terwijl ook de latere plantages in productie zullen komen om te voldoen aan de marktvraag," zegt Kostas Maragozis, agronoom bij de Griekse AGF-exporteur A.C. Nespar.

Volgens Kostas Maragozis is de marktvraag hoog. "Op dit moment vraagt iedereen om asperges. We zijn tevreden. De vraag is wanneer de Duitse productie op de markt komt en hoe lang de hoge prijzen zullen blijven. De teeltkosten zijn sterk gestegen." Maragozis is zich ook bewust van opkomende markttrends. "Wij telen witte asperges, die productiever zijn dan groene en verreweg de meest gewilde soort asperges. We hebben echter gemerkt dat de vraag naar groene asperges zowel in Duitsland als op andere markten toeneemt."

"Groene asperges zijn gemakkelijker te bereiden en worden zeker geprefereerd door gastronomische restaurants. We zijn van plan om groene asperges aan ons assortiment toe te voegen. Wat echter een uitdaging vormt bij de teelt van groene asperges, is het beperkte aantal arbeidskrachten. Werknemers kiezen vaak liever voor werk in de kiwiteelt, een ander product dat onze coƶperatie aanbiedt."

"We telen ook Hayward kiwi's en zijn heel tevreden over het huidige seizoen. We verwachten dat we in april door onze voorraden heen zijn en we maken ons geen zorgen over bijzondere problemen met ons laatste fruit in de koelkamers. Onze leden gaan door met het uitbreiden van de Hayward-teelt en we zijn ook van plan om onze koelcapaciteit uit te breiden," besluit Maragozis.

Voor meer informatie:
Kostas Maragozis
A.C. Nespar
Tel: +30 259 106 1779
[email protected]
https://nespar.gr/