Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere oogst, maar stabiel Indiaas druivenseizoen

Het druivenseizoen in India is positief en stabiel verlopen, zegt Swapnil Aware, bestuurslid van de Indiase druivenexporteur Mersel Foods. "Het seizoen begon in december met lage volumes en enkele kwaliteitsgerelateerde uitdagingen. Maar naarmate het seizoen vorderde, verbeterden zowel de kwaliteit als de opbrengst aanzienlijk. Het klimaat was de afgelopen maanden zeer gunstig voor de druiventeelt, met een gemiddelde dagtemperatuur van 19-20°C. Daarnaast hadden we dit jaar geen ongebruikelijke regenval, wat de teelt stabiel heeft gehouden. We hebben al onze teeltdoelstellingen en laadschema's tot week 9 gehaald. De beschikbaarheid van druiven neemt echter af en de prijzen stijgen sterk. Het seizoen zal naar verwachting twee weken eerder eindigen dan normaal, en eind maart zal er nog maar een klein volume beschikbaar zijn voor export."

Volgens Aware is er een verschuiving in de vraag naar bepaalde druivenrassen. "Naast de traditionele variëteiten, zoals Thompson, Sonaka en Sharad Seedless, is er een opvallende stijging in de vraag naar andere variëteiten, met name Crimson Seedless. Veel telers onderkennen deze trend en zijn nu van plan om deze nieuwe variëteiten te gaan telen om hun inkomstenpotentieel te vergroten. Bovendien is de vraag naar druiven op de binnenlandse markt aanzienlijk gestegen, voornamelijk door een kortere winter en het vroege begin van de zomer."

Het vroegere einde van het seizoen komt door de beperkte oogst van Indiase druiven, legt Aware uit: "Vergeleken met vorig seizoen zijn de volumes met ongeveer 20% gedaald. Vorig jaar hadden we een recordoogst, terwijl de productie dit jaar onder het gemiddelde lag. De toegenomen binnenlandse vraag heeft bovendien het aanbod voor exportmarkten verkleind. De vraag blijft sterk, zowel lokaal als internationaal, en we werken nauw samen met telers en partners om de efficiëntie van de keten te waarborgen."

"Zoals we in voorgaande jaren zagen, waren de druivenprijzen aan het begin van het seizoen aan de hogere kant en daalden daarna geleidelijk gedurende het seizoen. Dit jaar daalden de prijzen tegen het einde van januari en bleven relatief stabiel tot midden februari, voordat ze in de tweede helft van de maand weer begonnen te stijgen. De prijzen blijven stijgen naarmate we verder in maart komen. De prijsschommelingen van dit jaar zijn heel anders dan eerdere trends. Vooruitkijkend wordt verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen door de toenemende binnenlandse vraag en de ondergemiddelde opbrengst van de oogst."

"Een van onze grootste uitdagingen voor de toekomst is de toestroom van Zuid-Afrikaanse druiven op de markt, wat de prijzen en de concurrentie verder onder druk kan zetten. Het langere transport en de onvoorspelbare aankomst van containers blijven exporteurs achtervolgen met kwaliteitsproblemen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, werkt ons deskundige inkoopteam nauw samen met telers, neemt het productieteam extra maatregelen in de procedure na de oogst en volgt het verkoopteam de markttrends op de voet. Ons doel is om de fruitprijzen te stabiliseren en een consistente aanvoer te behouden, zodat we al onze verplichtingen aan onze klanten kunnen nakomen," besluit Aware.

Voor meer informatie:
Samir Singh
Mersel Foods Pvt. Ltd.
Tel: +371 29516075
[email protected]
www.merselfoods.com