De aanhoudende regenval in grote delen van Spanje heeft de oogst van citroenen en andere gewassen in de buitenteelt stilgelegd. Dit komt bovenop de schade door vorst in Murcia en Alicante en het einde van het Turkse citrusseizoen. Voor de maanden mei en juni wordt zelfs een tijdelijk tekort aan grapefruit verwacht.
"De vraag naar citroenen is momenteel enorm, maar onze koelcellen zijn bijna leeg. Door de aanhoudende regen hebben we slechts kleine hoeveelheden kunnen oogsten, terwijl de bestellingen blijven binnenstromen. Dit speelt bij bijna alle bedrijven in de sector", zegt Juanjo Cárcel van Frutas Juanito in Murcia. "Het aanbod is zo krap geworden dat de prijzen in een week tijd gemiddeld met 10 cent zijn gestegen."
De vorst in januari heeft vooral in het binnenland van Murcia en Alicante geleid tot grote verliezen, met name bij de Primofiori citroenen. "Omdat onze percelen dichter bij de kust liggen, hebben wij minder schade gehad, maar de daling van het beschikbare volume op de markt is duidelijk merkbaar", aldus Cárcel.
Ook in Turkije heeft vorst het seizoen eerder dan gepland beëindigd, wat het aanbod verder onder druk zet. "We krijgen dagelijks telefoontjes van importeurs uit verschillende landen die citroenen willen inkopen. Maar vanwege de beperkte beschikbaarheid geven we voorrang aan onze vaste klanten", legt Cárcel uit.
De enige factor die de prijsstijging enigszins tempert, is de import van Egyptische citroenen, vooral via Nederlandse handelaren. Toch merkt Cárcel op dat Egyptische, Turkse en Marokkaanse citroenen vaak niet voldoen aan de Europese regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Door de kleinere oogst en de impact van de vorst zal het Spaanse citroenseizoen eerder eindigen, waardoor er mogelijk een gat ontstaat voordat het zuidelijke halfrond zijn citroenen op de markt brengt.
"In onze regio starten we in april met de oogst van de Verna citroenen en verwachten we in juni klaar te zijn, gezien de lagere opbrengst dit jaar. Totdat er grotere volumes uit Zuid-Afrika arriveren – waar de kwaliteit de afgelopen jaren sterk is verbeterd – en in mindere mate uit Argentinië, zou er een tekort kunnen ontstaan", zegt de teler en handelaar. Argentinië richt zich overigens steeds meer op de Amerikaanse markt en de verwerkende industrie.
Frutas Juanito levert het hele jaar door citroenen en grapefruit, met een focus op Spaanse producten. In het laagseizoen werkt het bedrijf samen met leveranciers van het zuidelijk halfrond. Daarnaast zet het ook Spaanse clementines en sinaasappelen af.
"Ook het Spaanse grapefruitaanbod zal waarschijnlijk eerder uitgeput raken. In april zullen de meeste voorraden op zijn en tussen mei en juni zal er waarschijnlijk weinig beschikbaar zijn, tenzij Zuid-Afrika dit jaar eerder begint met exporteren", besluit Cárcel.
Voor meer informatie:
Juanjo Cárcel
Frutas Juanito
Tel: +34 615 159 640 (Spanje)
[email protected]
www.frutasjuanito.es