In de regio Valencia blijft de afzet van sinaasappelen op het hout doorgaan, ondanks dat regen de oogst tijdelijk heeft vertraagd. "Het seizoen verloopt vlot, zowel op het veld als in de handel. De prijzen zijn stabiel en vooral op een goed niveau", zegt Víctor Fuster van Germans Fuster. "Een belangrijke factor dit jaar is dat de prijzen voor sinaasappelsap internationaal standhouden. Dit voorkomt dat de prijzen voor verse sinaasappelen instorten op kritieke momenten in het seizoen."
Volgens Fuster is de vraag zowel in de eerste als de tweede helft van het seizoen goed gebleven. "Februari is traditioneel een wat rustigere maand, maar de consumptie en vraag blijven op peil."
Net als voorgaande jaren heeft de import van goedkope sinaasappelen, vooral uit Egypte, invloed op de afzet. Toch is het volume Egyptische sinaasappelen dat Europa heeft bereikt, dit seizoen kleiner dan in voorgaande jaren. "Wat ons nu vooral treft, is dat Europese supermarkten opnieuw agressieve prijsstrategieën hanteren. Ze gebruiken citrus als lokmiddel, waardoor het moeilijk is om de werkelijke waarde van het product door de hele keten heen door te berekenen", zegt Fuster.
"De prijsverschillen tussen rassen zoals Navelina en N.Lane Late, of tussen Clemenules en Nadorcott, worden nauwelijks erkend door de supermarktketens. De retail is star als het gaat om prijsstijgingen. Door de felle concurrentie tussen retailers verspreiden deze kortingsacties zich snel, wat de hele waardeketen onder druk zet", legt hij uit.
Toch blijft Fuster optimistisch. "De stabiliteit van dit seizoen stemt ons positief voor de komende maanden. Ondanks dat sommige teeltbedrijven stoppen, zien we ook nieuwe aanplantingen. Dit laat zien dat er nog steeds vertrouwen is in de citrussector in de Valenciaanse regio."
Vorig jaar was er extreme concurrentie van Egyptisch citrus door de blokkade van de Rode Zee. "Dat was niet eens gunstig voor hen, want ze moesten hun fruit tegen extreem lage prijzen verkopen, met weinig winst. Dit jaar blijven hun verkoopprijzen een factor, maar we kunnen desondanks een eerlijke prijs krijgen voor onze sinaasappelen."
Spanje heeft volgens Fuster een grote troef: de superieure kwaliteit en diversiteit van de citrussector. "Egypte teelt alleen Valencia sinaasappelen en verkoopt ze standaard in kartons van 15 kilo. De Spaanse en vooral de Valenciaanse handel biedt een breed scala aan rassen, inclusief clementines en mandarijnen, en diverse verpakkingsformaten. Hierdoor hoeft er niet omgepakt worden op bestemming, wat kosten bespaart. Daarnaast bieden we een extreem efficiënte logistiek en een uitstekende service, met bovendien zeer concurrerende prijzen."
Bij Germans Fuster ligt de nadruk op kwaliteit. "We werken met citrus dat de beschermde geografische aanduiding Cítricos Valencianos draagt. Dit biedt een extra kwaliteitsgarantie en ondersteunt de lokale teelt. Consumenten waarderen dat", benadrukt Fuster, die ook vicevoorzitter is van deze BGA-certificering.
Voor meer informatie:
Germans Fuster
Ctra. Nou Accés platja, 9
46710 Daimús (Valencia) – Spanje
Tel: +34 962 802 259
www.germansfuster.com