Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Cullum - Pacific Produce

"Amerikaanse tarieven kunnen dynamiek van wereldwijde avocadohandel veranderen"

De invoering van een tarief van 25% op Mexicaanse goederen die de Verenigde Staten binnenkomen, heeft voor veel onzekerheid gezorgd in de sector. Rob Cullum van Pacific Produce, de marketingtak van de Peruaanse teler La Calera, vertelt over de mogelijke gevolgen van de tarieven voor de wereldwijde handel in fruit.

"Eigenlijk weet niemand wat er gaat gebeuren," zegt Rob. "Het eerste effect is op de valuta, de Amerikaanse dollar is deze week al 2% gedaald ten opzichte van het Britse pond. Dit lijkt misschien niet veel, maar in een sector waar de marges klein zijn, heeft het een groot effect. Onze sector heeft moeite om met de volatiliteit van valuta om te gaan. We werken met langetermijnprogramma's met retailers en iedereen in de keten, van het teeltbedrijf tot de retailer, wil graag stabiele prijzen. Technisch gezien helpt de devaluatie van de Amerikaanse dollar ons in het VK en Europa op de korte termijn, maar de zorg is dat met alle problemen waar we na de pandemie mee te maken hebben, we nu de extra volatiliteit van de nieuwe Amerikaanse regering hebben, die een strategie lijkt te hebben die snel kan kantelen. Niet alleen de valuta zal worden beïnvloed, maar elk onderdeel van de keten: energie, verzending, enzovoort, enzovoort.

Mexico exporteert een enorme hoeveelheid groenten en fruit naar de VS. De 25% komt erbij aan de grens, dus de teler krijgt hetzelfde rendement, maar de consument betaalt meer. De prijs van AGF in de VS is al hoog, dus als er 25% bijkomt, kan dat gevolgen hebben voor de consumptie of voor de beslissingen van telers/exporteurs om hun producten naar de VS te sturen.

Limes
"De afzet van limes zullen worden beïnvloed, maar geen enkel land kan de hoeveelheid limes vervangen die Mexico naar de VS stuurt. Limes zijn ook relatief goedkoop per stuk, dus kunnen ze een prijsstijging aan? Sommige Mexicaanse exporteurs zullen misschien meer naar de EU sturen om zich in te dekken."

"Als we met onze collega's in de VS praten, is het nog te vroeg om te weten wat er als gevolg hiervan met de prijzen van lime zal gebeuren - de komende weken zullen ons misschien een richting wijzen - uiteindelijk moet iemand voor het tarief betalen."

Avocado's
"Avocado's zijn echter de grote winnaar," zegt Mirko Infantes Product Manager voor avocado bij Pacific Produce. "Mexico is de dominante leverancier van avocado's aan de VS; het land levert meer dan 85% van de Amerikaanse markt. Ondertussen is Peru dominant op de Europese markt, waar het elke week ongeveer 600 containers naar Europa stuurt. Als de Amerikaanse importeurs Peruaanse avocado's willen importeren, laten we zeggen een paar honderd containers extra, zal dat niet veel verschil maken voor de Amerikaanse markt, maar als je 200 containers weghaalt van de Europese markt, zullen er in de zomer tekorten ontstaan."

Zal Mexico dan avocado's naar de EU sturen? "Dat weten we niet, maar als ze dat doen, verandert de hele dynamiek. Het probleem met Mexico dat naar Noord-Europa verscheept, heeft te maken met certificering. Retailers moeten de avocado's gecertificeerd hebben en Mexico heeft veel niet-gecertificeerd fruit. Dit kan resulteren in een tweedeling van de markt in Europa."

"Op dit moment zijn er veel 'wat als'-scenario's, en alles kan volgende week weer veranderen. Uiteindelijk blijft de hoeveelheid fruit hetzelfde, maar de verandering kan zitten in de verdeling van de bestemmingen. Colombia zou in theorie alles naar de VS kunnen sturen als ze de tarieven vermijden, wat hen kan helpen in de zomerperiode, wanneer de vraag naar hun fruit in Europa lager is. In theorie zouden de algemene prijsniveaus hetzelfde moeten blijven, alsof er niets gebeurd is, maar het zou een hobbelige rit kunnen worden met tarieven die ingevoerd, afgeschaft of uitgesteld worden, met daarnaast de volatiliteit van de valuta."

Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?
"We moeten begrijpen wat er gebeurt, maar tegelijkertijd niet luisteren naar alle ruis die er is," zegt Rob. "Als je in een marktprijsbestemming werkt, zullen vraag en aanbod dicteren wat er gebeurt, maar als je vaste programma's probeert te maken, is dat moeilijker. We proberen onze programma's te halen en negeren de ruis! De realiteit is dat niemand weet wat er gaat gebeuren, maar het wordt zeker een interessante zomer."

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801
[email protected]
www.pacificproduce.co.uk