Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Réunion zwaar getroffen na doortocht cycloon Garance

Op vrijdag 28 februari heeft cycloon Garance het eiland Réunion geteisterd. Prefect Patrice Latron sprak van een eiland dat "ontsteld en verminkt" is door de storm. De autoriteiten hebben inmiddels de procedure voor erkenning als natuurramp opgestart. Volgens de laatste cijfers zijn vijf mensen om het leven gekomen. De schade is enorm, zeker omdat Réunion nog herstellende was van de doortocht van cycloon Belal in januari 2024 en zeven maanden van extreme droogte. Ook de tuinbouwsector is zwaar getroffen.


© FDSEA de l'Ile de la Réunion

Rampjaar voor bananen en lychees
De suikerrietteelt, goed voor meer dan de helft van het tuinbouwareaal op het eiland, is grotendeels verwoest. De verwachte opbrengsten zullen historisch laag uitvallen. De bananenplantages zijn volledig platgelegd, wat volgens de Kamer van Landbouw neerkomt op een verloren oogstjaar. Ook de ananasteelt heeft flinke schade opgelopen.

De kasteelt met tomaten en aardbeien is grotendeels vernield. Veel kassen moeten zelfs volledig worden herbouwd. De lycheeteelt is langdurig ontregeld: de zwaar beschadigde bomen zullen de komende jaren nauwelijks vruchten dragen, waardoor telers zeker vijf jaar zonder inkomsten zitten.


© FDSEA de l'Ile de la Réunion

"Snelle hulp van de overheid is cruciaal"
Terwijl de schadevergoedingen voor cycloon Belal nog steeds niet volledig zijn uitgekeerd, roept de Franse Kamer van Landbouw op tot directe steun die in verhouding staat tot de geleden schade. Telers hebben dringend financiële en logistieke hulp nodig om hun akkers en infrastructuur te herstellen. Bovendien moeten schadeclaims sneller worden afgehandeld.

Sébastien Windsor, voorzitter van de Franse Kamer van Landbouw, bezocht Réunion samen met Olivier Fontaine, voorzitter van de lokale Kamer van Landbouw. "Bij een uitzonderlijke situatie hoort een uitzonderlijke aanpak", zei Windsor. "De overheid en lokale instanties moeten daadkrachtig handelen om de telers op Réunion te steunen. De verliezen zijn gigantisch, en zonder snelle hulp staat niet alleen het voortbestaan van deze hardwerkende telers op het spel, maar ook de toekomst van hele sectoren en de broodnodige werkgelegenheid op het eiland."