Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 9:

Beschikbaarheid van bloemkool aanzienlijk toegenomen op Duitse markt

De aanvoer van bloemkool uit Italië domineerde op de Duitse markt, gevolgd door aanvoer uit Spanje. Er waren ook enkele leveringen uit Frankrijk, hoewel deze alleen in Frankfurt, Hamburg en Keulen te vinden waren en volledig ontbraken in München en Berlijn. Volgens de BLE is de beschikbaarheid over het geheel genomen aanzienlijk toegenomen. De vraag daarentegen was gematigd, met de mildere temperaturen die de afzetmogelijkheden duidelijk verminderden. Als gevolg daarvan gingen de prijzen omlaag, in sommige gevallen zelfs aanzienlijk. Verminderde kwaliteit en retourzendingen vanuit de retail deden de rest. Er werd in ieder geval een versnelde omzet waargenomen als gevolg van de prijsverlagingen. Desondanks waren dalende prijzen aan de orde van de dag, vooral op de rustige dagen in het midden van de week.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.

Appelen
Duits aanbod, vooral Elstar, Boskoop, Braeburn en Tenroy, vormde vooralsnog de basis van het assortiment. Italiaanse appelen in de vorm van Pink Lady, Granny Smith en Golden Delicious volgden. De hogere temperaturen deden de weekmarkten opleven en de vraag nam toe.

Peren
Italiaanse Abate Fetel, Turkse Santa Maria en Nederlandse Xenia stonden aan de top van het assortiment. Italiaanse Santa Maria en Nederlandse Conference vulden hen aan. Er arriveerden ook zomerperen uit Italië, die in Frankfurt werden verkocht aan €23,50 per 10 kg. De aanwezigheid van Zuid-Afrikaanse peren was duidelijk toegenomen.

Druiven
Zuid-Afrikaanse, Peruaanse en Namibische druiven waren beschikbaar, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De eerste Thompson Seedless uit India arriveerden in Hamburg en speelden meteen een belangrijke rol; ze werden verkocht voor €1,60 per bakje van 500 g en waren snel verkocht. In de regel was het aanbod groter dan de vraag.

Sinaasappelen
Het Spaanse aanbod bleef domineren in de vorm van verschillende Navel-rassen. Uit Egypte waren Valencia Late, Salustiana en Baladi het populairst, hoewel deze vooral worden gebruikt voor sapproductie. De krappere beschikbaarheid had een zeer stabiliserend effect op de prijzen.

Mandarijnen
Het productaanbod werd aanzienlijk kleiner. Hoewel in de meeste gevallen nog steeds aan de vraag kon worden voldaan, was er af en toe een tekort. De Tango uit Spanje verdween steeds meer uit het assortiment, terwijl Orri aan belang won.

Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerde duidelijk de markt. De Turkse Lama volgde in volume. Daarnaast was er nog aanvoer uit Egypte, Italië en Griekenland. München rapporteerde prijsstijgingen voor het hele assortiment

Bananen
Aan het einde van de maand was de vraag vrij laag, hoewel deze op bepaalde punten op carnavalsdonderdag toenam. Het assortiment was niet noemenswaardig veranderd. In Frankfurt moesten klanten iets dieper in de buidel tasten voor de verschillende merken van derden.

Sla
Sla kwam uit België, Italië en Frankrijk; in het geval van gekleurde sla waren er ook een paar Nederlandse producten beschikbaar. IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. De handel was relatief ongelijkmatig. Op sommige plaatsen stimuleerden hogere temperaturen de afzet, waardoor handelaren hun orders konden verhogen.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden vóór Nederlandse en Belgische komkommers. In München was er ook toegang tot Griekse komkommers, die iets aan belang wonnen. Het Duitse seizoen begon ook, met lokale producten beschikbaar in Frankfurt, Hamburg en München.

Tomaten
Het aanbod nam aanzienlijk toe, met aanvoer uit Turkije, Nederland, Spanje en België in het bijzonder. De aanwezigheid van Italiaanse en Marokkaanse tomaten nam echter ook toe. De vraag was hoger als gevolg van het mooie weer.

Paprika
Spaanse aanvoer domineerde ten opzichte van Turkse zendingen. Import uit Marokko, Israël en Italië maakten het beeld in enkele gevallen compleet. Nederlandse aanvoer was nog niet te vinden, maar worden in week 10 of 11 verwacht. De prijzen stegen vaak en er was nauwelijks verschil in prijs tussen de rode, gele en groene paprika.

Bron: BLE

Publicatiedatum: