Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Randolf Aaldijk, Origin Fruit Group:

"Specifieke vraag van groothandels naar gebloste overzeese peren, maar niet meer in de volumes van vroeger"

Tholen - Hoewel de volumes overzees hardfruit op de Europese markt de afgelopen jaren drastisch zijn gereduceerd, is Origin Fruit Group deze tak van sport er nog altijd bij blijven doen. "We zijn met name gespecialiseerd in de gebloste peren uit Zuid-Afrika. Mijn vader is bijna 30 jaar geleden begonnen met de import van deze gebloste peren vanuit de Langkloof uit Zuid-Afrika en nog steeds ontvangen we ze van de leverancier Safpro vanaf begin februari tot en met begin mei. We kunnen deze peren nog elk jaar goed verdedigen", vertelt Randolf Aaldijk.

Een paar weken terug startte bij de Rotterdamse importeur het seizoen met de eerste aankomst van Rosemarie-peren uit Zuid-Afrika. Inmiddels is ook het seizoen van de Cheeky gestart, volgen de Flamingo-peren nog, waarna eind maart het seizoen van de Forelle-peren wordt opgestart, die zo'n acht weken lang worden gevoerd. Voor de groene peren starten we met Williams, waarna we overschakelen op Packhams."

"Er zijn in Nederland nog wel verschillende importeurs die actief zijn gebleven in het overzeese hardfruit, maar de grotere importprogramma's met hardfruit zie je alleen nog bij de retailers. Wij deden vroeger zeer grote programma's, met name Chileense Granny Smith appels van o.a. Clee en Zuid-Afrika van Cape en dit waren echte hardlopers in retail Nederland."

Grote appelexport vanuit Zuid-Afrika naar andere Afrikaanse landen
Daarbij hebben de Zuid-Afrikaanse telers inmiddels hun alternatieve afzetkanalen wel ontdekt, merkt Randolf. "Zij zagen ook dat de Europese appelen en peren steeds meer jaarrond gevoerd worden en hebben met succes gezocht naar andere afzetkanalen. Zo verkopen wij met ons kantoor in Zuid-Afrika veel appelen naar andere Afrikaanse landen. Dit seizoen zouden er door de goede appel- en perenprijzen wellicht nog wat meer kansen zijn op de Europese markt, maar voor ons is het geen grote markt meer."

"Tegelijkertijd blijven er altijd nog wat vaste klanten die geïnteresseerd zijn in overzees hardfruit. In peren zien we die vraag met name komen vanuit de groothandel. Ook voorzien we wel een aantal Duitse service-providers als ze tekort komen om hun programma's in te vullen. De beschikbaarheid is voor ons het probleem niet, we kunnen voldoende peren krijgen, alleen zijn we niet het type importeur dat grote volumes op de markt wil pushen."

Over het algemeen ziet Randolf momenteel dat de programma's in het importfruit goed door blijven lopen, maar dat het daarbuiten niet al te wild is. "Verder verlopen de binnenkomsten van het fruit door de vertragingen vrij dramatisch. De ene keer zijn het stakingen, de andere keer de congestie in Rotterdam en de volgende keer doen de boten weer eerst een andere haven aan. Zo zijn de aankomsten van de mango's en limes vanuit Brazilië dit seizoen vrij dramatisch met alle kwaliteitsgevolgen van dien. Maar het meest frustrerende vind ik nog wel dat de schepen hier gerust twee tot vier weken later arriveren, maar als je een uur te laat je container uithaalt of leeg retour brengt, dat je meteen extra kosten voor je kiezen krijgt. "

Voor meer informatie:
Randolf Aaldijk
Origin Fruit Group
Albert Plesmanweg 250
3088 GD Rotterdam
Tel.: +31(0)88 244 93 05
[email protected]
www.originfruitgroup.com