Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Be Fruit (Brazilië)

"Limemarkt altijd grillig, maar laatste maanden helemaal onvoorspelbaar"

Naast Europese landen zoals Nederland, Spanje, Italië en Frankrijk exporteert Brazilië ook limes naar Zuid-Amerikaanse buren zoals Chili, Argentinië en Uruguay, en af en toe Peru.

"In het hoogseizoen verschepen we wekelijks zo'n tien containers. Dit loopt van december tot mei of juni, afhankelijk van het weer en de marktvraag", zegt Gabriel Dubois van Be Fruit.

De limesmarkt is altijd al grillig geweest, maar de laatste maanden is het echt onvoorspelbaar. "In 2024 was de vraag groot door evenementen als het EK en de Olympische Spelen. Daardoor konden we per karton van 4,5 kilo soms meer dan €12 vragen. De zomer is sowieso het beste verkoopseizoen, vooral vanwege de populariteit van cocktails zoals mojito's en caipirinha's. Maar inmiddels is het beeld compleet anders. Op dit moment hebben we moeite om limes af te zetten, ongeacht de maat of kleur", legt Dubois uit. In de winter zakt de vraag in, omdat de limesconsumptie afneemt door het koudere weer in Europa.

Een groot knelpunt blijft de logistiek. "Schepen hebben vertraging en havens, vooral in Brazilië, kampen met opstoppingen. Naast weersextremen, zoals vorig jaar de ergste droogte in 40 jaar, hebben we nu te maken met hevige regenval, wat de oogst en export beïnvloedt. Bovendien hadden we in 2024 de grote overstroming in Rio Grande do Sul, wat niet alleen een ramp was, maar ook de situatie in de havens van Navegantes, Itajaí, Itapoá, Paranaguá en uiteindelijk ook Santos verergerde. Hierdoor moesten containers soms een of twee weken wachten op verscheping, omdat schepen volle havens overslaan", aldus Dubois.

"We hebben vijf certificeringen die de veiligheid en kwaliteit van onze producten garanderen. We letten vooral op traceerbaarheid, schilkleur en -dikte, en optimale verzendmomenten om problemen in de keten te voorkomen", voegt hij toe.

Volgens Dubois hangt de economie van grote teeltlanden zoals Brazilië sterk af van deze export. "Daarom is het essentieel om de havencapaciteit te verbeteren en beter in te spelen op extreme weersomstandigheden. Daarnaast groeit de vraag naar duurzamer geteelde limes, gedreven door markten die de ecologische impact in de keten willen verkleinen."

Voor meer informatie:
Gabriel Dubois
Be Fruit
Tel: +55 11 3373 7333 (Brazilië)
[email protected]