Israël heeft dit avocadoseizoen zo'n 100.000 ton avocado's geëxporteerd en verwacht tegen het einde van het seizoen in totaal ongeveer 130.000 ton geëxporteerd te hebben, vergelijkbaar met vorig jaar. Het land blijft groeien in areaal en ziet de afgelopen jaren dat er jaarlijks tussen de 500 en 1000 hectare bijgeplant worden. Op een nationale conferentie in Israël, speciaal gewijd aan de groene vrucht, werd ook gesproken om nieuwe markten uit te breiden, zoals het Verre Oosten. Verder om lokale consumptie te stimuleren en te verhogen naar een consumptie per hoofd van ongeveer 10 tot 15 kg avocado's per jaar.
Eitan Zvi, VP Marketing bij Galil Export, presenteerde een rapport over de export van avocado's uit Israël. Hieruit bleek dat van de groene avocadosoorten, zoals 'Ettinger' en 'Pinkerton', ruim 60 procent van de productie naar Rusland wordt geëxporteerd, gevolgd door zo'n 15-20 procent naar Polen. Zvi besprak ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van de productie en marketing van avocado's in belangrijke teeltlanden zoals Mexico, Zuid-Afrika en Chili. Sommige van deze landen concurreren met Israël om marktaandeel in West-Europese landen, waar voornamelijk zwarte avocadosoorten zoals 'Hass' worden geconsumeerd.
Het Migal Galilee Research Institute legde uit dat klimaatverandering en extreme weersomstandigheden het telen van avocado's in Israël elk jaar moeilijker maken. Daar bovenop komen nog eens de hevige concurrentie met andere avocadoproducerende landen, die concurreren op internationale markten. Meerdere onderzoeken zijn gestart om telers te helpen en te beschermen, maar ook is er onderzoek naar Hass-achtige variëteiten, die beter gedijen in de koudere perioden.
Bron: Agronet.co.il en perot.org.il