De verkiezingen voor de 21e Duitse Bondsdag op 23 februari 2025 resulteerden volgens de voorlopige officiële uitslagen in een parlement met vertegenwoordigers van de CDU/CSU-parlementsfractie, de Sociaal-Democratische Partij van Duitsland (SPD), Alliantie 90/de Groenen, de linkse parlementsfractie en de AFD. Nu beginnen de uitdagende coalitieonderhandelingen, die de koers voor de toekomst van het land zullen bepalen. Diverse vertegenwoordigers uit de AGF-sector geven hun reactie op de uitslag van de verkiezingen.
Met 28,5 procent van de stemmen en voorlopig 208 zetels is de CDU/CSU de grote winnaar van de federale verkiezingen van 2025, gevolgd door de AfD (20,8 procent) en de SPD (16,4 procent). Volgens de prognoses heeft de AfD vooral in de Oost-Duitse deelstaten veel winst geboekt. De FDP en de BSW haalden de Bondsdag niet en kwamen niet aan de vereiste 5 procent.
Handelsbarrières verlagen en voedselzekerheid garanderen
De Duitse aardappelhandelsorganisatie DKHV roept de nieuwe regering op om de bureaucratie drastisch te verminderen, het concurrentievermogen van bedrijven te versterken, internationale handelsbelemmeringen af te schaffen en de voedselzekerheid op de lange termijn te waarborgen. "De aardappelsector vormt een centrale pijler van de Duitse economie en verdient een beleidsklimaat dat groei en innovatie bevordert. Het is nu tijd om de juiste keuzes te maken," aldus de vereniging. De BOGK, die de verwerkers van AGF vertegenwoordigt, heeft inmiddels soortgelijke eisen voor de verkiezingen geuit.
De Zentralverband Gartenbau (ZVG) reageert ook op de verkiezingsuitslag en roept op om snel een regering te vormen. De vereniging verwacht concrete maatregelen om een einde te maken aan de economische verlamming in Duitsland. "Ons land, onze economie en ook de land- en tuinbouw verwachten dat belangrijke politieke beslissingen snel en doelgericht worden genomen," benadrukt ZVG-voorzitter Eva Kähler-Theuerkauf.
"De aanstaande regeringsformatie is van cruciaal belang om tijdig de koers te bepalen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het Duitse beleid snel en effectief reageert op de vele uitdagingen waar ons land, Europa en de wereld momenteel voor staan. In het bijzonder moet de nieuwe regering onder leiding van de CDU en CSU de economische verlamming in Duitsland ombuigen naar een dynamische opleving."
De verwachtingen van bedrijven, waaronder die in de tuinbouwsector, zijn hooggespannen. De dringende taak is om het concurrentievermogen van de economie politiek te versterken. Voor de Duitse tuinbouw, een belangrijke economische sector, vooral op het platteland, betekent dit onder andere het verminderen van energie- en CO₂-kosten, met name voor energie-intensieve bedrijven, het 1:1 implementeren van EU-wetgeving, zoals bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, het creëren van concurrerende vennootschapsbelastingen, en een aanzienlijke vermindering van de bureaucratie. De ZVG doet daarom een dringend beroep op alle politieke besluitvormers om de tijd na de algemene verkiezingen snel te benutten om een stabiele en effectieve regering te vormen.
Spannende coalitiebesprekingen
"De landbouwsector in Duitsland is traditioneel meer rechts georiënteerd en er zijn veel actuele kwesties die direct of indirect van invloed zijn op deze sector. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de handelsoorlog zullen de coalitiebesprekingen nu bijzonder spannend zijn. Ik denk echter dat het bijzonder moeilijk is om toekomstgerichte compromissen te bereiken tussen drie partners die in principe volledig tegenover elkaar staan, alleen maar om de verdere opkomst van de AfD te voorkomen," zegt een ondernemer uit Brandenburg.