Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tropicsur

Spaanse avocadosector voelt hete adem van Marokko in de nek

De afgelopen twintig jaar is de avocadoteelt in de wereld sterk gegroeid. In 2023 bereikte het areaal bijna een miljoen hectare. Overal waar avocadobomen gedijen, heeft de teelt een flinke impuls gekregen. Ook Marokko heeft hierin een grote sprong gemaakt.

Volgens officiële cijfers van de FAO besloeg het Marokkaanse avocado-areaal in 2023 zo'n 11.500 hectare, meer dan dubbel zoveel als vijf jaar daarvoor. Ondanks het hoge aantal jonge percelen lag de gemiddelde opbrengst al op 10.400 kilo per hectare, wat de totale oogst boven 118.000 ton bracht.

"In het huidige seizoen herstelt de oogst zich na meerdere droge jaren, vergelijkbaar met de situatie in Spanje. Eerst werd geraamd dat Marokko rond de 100 miljoen kilo zou oogsten, maar in december zagen we al dat dit veel hoger zou uitvallen. Sommigen spreken van 130 miljoen kilo, en de uiteindelijke hoeveelheid kan zelfs nog hoger liggen", zeggen Juan Miguel en Álvaro González van Tropicsur.

"Marokko heeft zich snel ontwikkeld tot een belangrijke leverancier van avocado's, met een gunstige ligging ten opzichte van Europa en een iets vroegere oogst dan Spanje. En dat betekent stevige concurrentie voor Spaanse telers. Marokko neemt een steeds groter marktaandeel in, en dit jaar merken we dat allemaal", leggen de experts uit. "Als we niets doen, kan deze trend zich verder versterken en ons marktaandeel verkleinen."

Marokko kan Europese markt verzadigen
"Bij Tropicsur hebben we dit seizoen geen Marokkaanse avocado's geïmporteerd. We zetten in op het Spaanse fruit. Dat blijkt ook uit de ingebruikname van een nieuw pakstation in Alicante", zegt Juan Miguel.

"Toch merken we dat 80% van ons Hass seizoen, dat over drie weken eindigt, overlapt met Marokkaanse leveringen. Hierdoor zijn de prijzen lager dan voorgaande jaren. Sommige klanten, waaronder supermarktketens, geven nu voor het eerst de voorkeur aan Marokko. Ze geven daarvoor de lagere prijzen en een stabielere aanvoer als reden aan. Dat moet de sector tot nadenken stemmen."

"Bovendien moet er nu nog tussen de 30 en 40 miljoen kilo geoogst worden in Marokko. Gezien Europa wekelijks 600 tot 700 containers avocado's verwerkt, en er nog Spaanse en straks ook Peruaanse avocado's op de markt komen, betekent dit dat de markt overvol blijft tot eind maart", waarschuwt Juan Miguel.

"Dit probleem speelt al sinds november en kan binnen vijf tot tien jaar alleen maar erger worden, omdat Marokko blijft uitbreiden, mede dankzij nieuwe irrigatie-infrastructuur."

Oplossing: verschuiving van de Spaanse oogstperiode
"Marokko is gekomen om te blijven, dus Spanje moet zich beter organiseren. We hebben een sterke, neutrale brancheorganisatie nodig die telers en handelaren samenbrengt om een strategie te bepalen voor de Europese markt", stellen de experts.

"Daarnaast pleiten we voor strengere sociale, arbeids- en fytosanitaire regels, zodat Marokkaanse avocado's aan dezelfde eisen voldoen als de Europese. Ook moet Spanje zijn eigen teeltseizoen beter reguleren."

"We weten dat Marokko in november op de markt komt. Spanje zou kunnen wachten met de oogst tot januari. Dan heeft Marokko zijn volumes grotendeels afgezet en kan Spanje in Europa instappen met volledig gerijpte avocado's en minder concurrentie", suggereren ze.

Op deze manier kan Spanje beter concurreren op prijs en tegelijkertijd een vaste afzetperiode garanderen van januari tot april. "Spanje heeft jaren niet kunnen garanderen dat er in maart en april fruit beschikbaar was. Dit heeft onze positie op de markt verzwakt, maar als we ons als sector verenigen – telers, handelaren en exporteurs – dan kunnen we een toegevoegde waarde voor onze avocado's realiseren."

"Jarenlang stond Spanje bekend als dé referentie voor kwaliteit en service in de Europese avocadomarkt. Dat imago moeten we behouden, en een interprofessionele organisatie kan daarin een sleutelrol spelen."

"Daarnaast moet de herkomst van Spaanse avocado's duidelijker worden beschermd. Als Europese supermarkten herkomstlanden als Peru, Chili en Zuid-Afrika erkennen, waarom accepteren we dan dat 'herkomst Spanje' wordt vervangen door het vage label 'Middellandse Zee' om Marokkaanse avocado's te verkopen?", vraagt Juan Miguel zich af.

"We kunnen nog ingrijpen, maar we moeten nu handelen. Anders is het straks te laat", besluit hij.

Voor meer informatie:
Tropicsur
Tel: +34 951 50 94 00 (Spanje)
[email protected]
www.tropicsur.es