Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vrijstelling van verbod op wegwerpplastic verpakkingen voor paddenstoelen nodig"

Maar liefst 98% van de paddenstoelen die in Europa worden geconsumeerd komt van Europese telers. De invoering van de nieuwe EU-verordening 2025/40, die strenge beperkingen oplegt aan het gebruik van wegwerpplastic in verpakkingen, dreigt echter de afzet van dit kwetsbare product ernstig te bemoeilijken.

Paddenstoelen, en dus ook champignons, zijn zeer bederfelijk en gevoelig voor invloeden van buitenaf. Door hun hoge watergehalte van meer dan 90% drogen ze snel uit en verliezen ze snel aan kwaliteit. Bovendien zijn ze kwetsbaar voor beschadigingen, zoals kneuzingen en krassen, wat de verkoopbaarheid negatief beïnvloedt.

Andrea Prando, voorzitter van de Italiaanse Vereniging van Paddenstoelentelers

Op dit moment zijn plastic trays met rekfolie de meest effectieve manier om de kwaliteit en houdbaarheid te waarborgen. Deze verpakking biedt verschillende voordelen: ze voorkomt uitdroging; ze beschermt tegen beschadigingen en vervuiling, waardoor de hygiëne gewaarborgd blijft; ze verlengt de houdbaarheid en vermindert bijgevolg voedselverspilling.

Een onderzoek uit 2020 van het Franse Technisch Centrum voor Groenten en Fruit (Ctifl) toonde aan dat paddenstoelen zonder beschermfolie al na 35 uur aanzienlijk verslechteren, terwijl plastic verpakking het punt waarop de verslechtering intreedt, uitstelt tot 53 uur. Ook de Universiteit van Padua bevestigde deze resultaten, waarmee duidelijk wordt dat een verbod op plastic verpakkingen leidt tot meer verspilling en minder kwalitatieve producten voor consumenten.

Gevolgen van de EU-verordening 2025/40
De nieuwe regelgeving heeft als doel het gebruik van plastic in voedselverpakkingen te verminderen. De maatregelen omvatten onder meer een verbod op wegwerpplastic voor bepaalde verse groenten en fruit, de verplichting tot meer hergebruik en recycling en strikte ontwerpeisen voor verpakkingen.

Hoewel deze maatregelen de milieubelasting verminderen, houden ze geen rekening met de specifieke behoeften van kwetsbare producten zoals paddenstoelen. Alternatieven zoals karton of hout zijn minder effectief in het beschermen van het product en brengen hogere productiekosten met zich mee. Bovendien is er nog geen geschikt alternatief voor rekfolie dat dezelfde mate van bescherming en versheid garandeert.

Oproep tot uitzonderingsregeling
De Europese groep van paddenstoelentelers GEPC, die elf nationale organisaties vertegenwoordigt, heeft bij de Europese Commissie een verzoek ingediend voor een uitzonderingsregeling voor paddenstoelen. Dit verzoek is gebaseerd op drie punten:

  1. Behoud van kwaliteit en voedselveiligheid: zonder geschikte verpakking bederft het product sneller, wat problemen veroorzaakt in de toeleveringsketen.
  2. Gebrek aan duurzame alternatieven op korte termijn: momenteel biedt geen enkel alternatief dezelfde bescherming en versheid.
  3. Beperking van voedselverspilling: de huidige verpakkingsmethode helpt verspilling te verminderen, wat aansluit bij de milieudoelen van de EU.

De Italiaanse Vereniging van Paddenstoelentelers, aangesloten bij GEPC, steunt dit initiatief volledig. Voorzitter Andrea Prando: "Een strikte toepassing van de nieuwe regels kan de sector ernstige schade toebrengen. We roepen de Europese en Italiaanse overheid op om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van de paddenstoelenafzet en om samen met de sector naar duurzame strategieën te zoeken die de kwaliteit niet in gevaar brengen."

"De invoering van de EU-verordening 2025/40 is een belangrijke stap naar milieuvriendelijkere verpakkingen", besluit Prando. "Maar de regelgeving mag niet ten koste gaan van extreem kwetsbare producten zoals paddenstoelen. Een algeheel verbod op wegwerpplastic kan de Europese paddenstoelensector onder druk zetten, de verspilling verhogen en de beschikbaarheid van kwaliteitsproducten verminderen. We hebben dit probleem al aangekaart bij de relevante Italiaanse ministeries en via het GEPC om tot een passende oplossing te komen, aangezien het regelgevingskader dit toelaat."

Voor meer informatie:
AIF - Associazione Italiana Fungicoltori
Via Torricelli, 71/A
37100 Verona (Italië)
Tel: +39 (0)45 952058
[email protected]
www.fun.go.it