Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herman Lion (Lathouwers):

"Prijzen grondwitloof bij retail hoog, maar een groot verschil met lage prijzen aan de klok"

Tholen - Zo lang het weer koud en donker blijft, is de vraag naar grondwitloof aanwezig. Dit vertelt Herman Lion van Lathouwers en Co. "In het begin was het voor de telers een beetje zoeken naar goede opbrengsten, maar inmiddels is het toch zeker positief. We hebben een mooie aanvoer en kunnen aan de vraag voldoen. Deze begint altijd goed op te komen vanaf de week voor Kerst en houdt aan tot aan deze periode. Daar mogen we tevreden over zijn."

Wel ziet de handelaar van het groothandelsbedrijf uit Wolvertem dat er een groot verschil is tussen de retail- en veilingprijzen. "In de retail zakken de prijzen niet", legt Herman uit. "Telers denken vaak dat wij de prijzen krijgen die de retail krijgt, maar dat is niet zo. De veilingprijzen zijn op het moment wat aan de lage kant. Dat is vervelend voor de teler, maar ook voor de handelaar. Als je namelijk ziet dat ze voor 13 tot 14 euro per kilo in de retail liggen, maar voor veel minder aan de klok gaan, is dat verschil erg groot. Dat kan potentiƫle consumenten ook afschrikken."

Of het dan ook lastig concurreren is met witlof uit hydrocultuur, betwijfelt Herman. "In hydrowitloof liggen de prijzen wel erg laag momenteel. Daar heeft men voldoende wortels in de schuur en krijgen telers erg weinig in verhouding tot hun kosten. Alleen zijn grond- en hydrowitloof twee heel verschillende ambachten. Een echte grondwitloof proef je. Dat kun je bijna als twee verschillende producten zien, dus wordt er ook bewust voor gekozen. Bij feestmaaltijden of speciale gelegenheden koopt men traditioneel grondwitloof. Als je in mei of juni een witloof door je salade wilt snijden, wordt er al snel gekozen voor hydro. Dat gaat men met grondwitloof niet doen, want het is te kostelijk."

Interesse vanuit de consument is er dus nog altijd, maar toch is er afgelopen week weer de Week van de Witloof georganiseerd om het Vlaams product bij uitstek in de kijker te zetten. "Over de week hoeven we niet te klagen", gaat hij verder. Lathouwers en Co. levert haar witloof zowel via private label, als onder haar eigen huismerk Deli'Dor. "We hebben zelfs een actie gestart met Lathouwers waarbij onze klanten met korting de grond- en hydrowitloof konden bestellen en daar is goed gebruik van gemaakt. Uiteindelijk hopen we dat onze klanten dat ook hebben doorgetrokken naar de consument. Het grote probleem ligt uiteindelijk in opvolging. Veel telers zijn op een oudere leeftijd en vinden niemand die het ambacht van ze over wil nemen. Toch is het een Vlaamse pracht die niet mag verdwijnen. Het is ook een reden dat we de actie hebben gedaan. Om onze telers een beetje in de kijker te zetten en de toekomst te verzekeren. We hopen dat dit in de komende jaren de aandacht blijft krijgen die het verdient."

Voor meer informatie:
Herman Lion
Lathouwers en Co.
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise), Belgiƫ
Tel.: +32 (0)52 39 79 00
[email protected]
www.lathouwers.net