Akkerbouwers hebben veelal een zeer lastige start van het seizoen achter de rug. De matige zomer maakte het groeiseizoen voor hoogrenderende gewassen als uien en aardappelen echter goed waardoor opbrengsten toch nog redelijk waren. Oogstramingen van het CBS laten een stijging van 5% zien bij de aardappelen en voor uien zelf 15%.
De hogere oogst bij de uien vertaalt zich evenwel in een duidelijk lagere prijs voor de uien. Voordeel hierbij is wel dat de export van uien beter verloopt dan bij de oogst van 2023 waardoor de verwachtingen voor de prijsontwikkeling de rest van het seizoen positiever zijn dan vorig jaar.
Aardappelen zijn goed gevraagd op dit moment. De verwerkingscapaciteit voor aardappelen is de laatste jaren in Belgiƫ en Nederland behoorlijk uitgebreid wat positief is voor de vraag. Aardappeltelers hebben te maken gehad met hoge kosten het afgelopen jaar onder andere door een forse ziektedruk gedurende het seizoen. Met de huidige prijzen kan men rendabel aardappelen telen. De goede vraag naar aardappels zal ook in 2025 blijven waarbij er geen signalen zijn dat de prijzen voor de agrariƫr zullen dalen.
Ook voor de pootgoedtelers ziet het ernaar uit dat oogst 2024 tegen goede prijzen afgezet kan gaan worden. Dit mede ook door het beperkte aanbod van pootaardappelen.
De kosten van kunstmest en energie zijn afgelopen jaar licht gedaald ten opzichte van 2023 maar liggen nog op een hoog niveau. Voor 2025 wordt er, gezien de geopolitieke ontwikkeling, geen verdere daling voorzien. De hogere prijzen van gas deze winter zullen eerder leiden tot een stijging van de prijzen voor kunstmest.
Goede prijzen en gedaalde kosten zullen in zijn algemeenheid leiden tot voldoende rendement in de sector. Wel zullen er, mede door de weersinvloeden, grote verschillen zijn tussen de ondernemers.
Hoop gevestigd op nieuw kabinet
Het nieuwe kabinet laat duidelijk een andere toon horen in het landbouwbeleid. Echter, ook het nieuwe kabinet heeft te maken met Brusselse regels. Zeker binnen de landbouw wordt veel op Europees niveau geregeld en een minister van LVVN zal hier rekening mee moeten houden.
Waarde landbouwexport groeide bijna 5% in 2024
De export waarde in 2024 is met 4,8% toegenomen tot 128,9 miljard euro. De waardegroei van de export is vooral het gevolg van prijsstijgingen en minder door volume stijgingen.
De Nederlandse economie heeft naar schatting 47,4 miljard euro verdiend aan de landbouwexport. Daarmee blijft de landbouw een belangrijke bijdrage leveren aan de economie.
Bron: ING