Het in Ceres gevestigde teeltbedrijf Laastedrif Agri richt zich op het toevoegen van waarde aan de 38.000 ton groenten die jaarlijks worden geoogst van hun teeltbedrijven, die zich langs een ruwe west-oost as uitstrekken. Deze bedrijven liggen van Elands Bay, op zeeniveau, tot hun gelijknamige teeltbedrijf op 1.250 meter boven zeeniveau en reiken verder de halfwoestijnachtige Karoo in.
"Er is geen beter gebied voor appelen dan in de bergen," zegt Rossouw Cillié, terwijl lager in de bergen eersteklas Kaapse bruine uien worden geteeld.
Laastedrif oogst bijna het hele jaar door wortelen, rode bieten en seizoensgebonden uien voor hun vaste supermarktprogramma's. Ze richten zich voornamelijk op de teelt van langedaguien, met een kleine hoeveelheid van 8 tot 10% rode uien. De uien worden tot half juni opgeslagen in open loodsen en vervolgens in koelcellen bewaard tot augustus of september. Er is een constante vraag naar langedaguien vanuit de retail, aangezien deze niet in het noorden van het land geteeld kunnen worden. Vanwege de sterke binnenlandse vraag exporteert Laastedrif Agri dan ook zelden uien.
Bekijk meer foto's van het bezoek aan Laastedrif Agri
Broccoli, bloemkool, flespompoen, pompoen en af en toe zoete aardappelen vereisen echter een andere aanpak. "Als je geen waarde toevoegt aan flespompoen, waarom zou je het dan onbeperkt blijven planten? Dat zou de lokale markt alleen maar belemmeren. We hebben aanzienlijk geïnvesteerd in waardetoevoeging en verwerking. Het gaat niet alleen om het snijden in blokjes voor bulkverpakking of zakken van 10 kg of 7 kg. Het is nu ook gegaan naar zakken van 1 of 2 kg," zegt Rossouw Cillié, telg van de familie. Tot zijn familie behoort Piet "California" Cillié, zijn overgrootvader, die in 1887 door de regering naar Californië werd gestuurd om onderzoek te doen naar de teelt van fruit.
"We voegen een 100% waardetoevoegende component toe aan alles wat we al hebben. Uiteindelijk heeft iedereen het over voedselprijzen en voedselzekerheid, maar voor mij is voedselverspilling het grootste probleem. Ongeveer 35% van het voedsel wordt momenteel verspild in de totale keten. Je hoeft geen perfecte wortelen te hebben. Dat is iets waar we naar moeten kijken."
Laastedrif Agri is het enige bedrijf in Zuid-Afrika dat bieten in vacuümverpakkingen doet.
"Voordat we geen waarde toevoegen aan elke wortel en elke biet, zie ik geen zin om meer tonnage in te kopen. Onze focus is niet om meer land te kopen." Naarmate er nieuwe productlijnen worden ontwikkeld en toegevoegd, hoopt men dat de export van verwerkte groenten zal groeien. Laastedrif Agri werkt al samen met G's Fresh en levert aan Bar Foods in het Verenigd Koninkrijk.
Een langere houdbaarheid is een andere goede reden om waarde toe te voegen. Hun True Roots assortiment (verwijzend naar wat de Cillié stamboom ondersteunt, die zijn erfgoed terugvoert naar Franse Hugenoten drie eeuwen geleden) omvat bereide groenten in verschillende smaken. Deze smaken omvatten delicate kerrie, zoetzure tonen en producten met azijn.
Laastedrif Agri is het enige bedrijf in Zuid-Afrika dat bieten in vacuümverpakkingen levert en was de Zuid-Afrikaanse leverancier van het merk Love Beets.
"Groentechips van onze flespompoen, zoete aardappelen, rode bieten en pompoen is nog niet echt een grote lijn, maar als je deze niche kunt bedienen, voegt het nog een alternatief toe voor de gezondheidsbewuste consument," denkt Cillié.
Marketing van fruit profiteert van kritische massa
Laastedrif Agri produceert 20.000 ton appelen, peren en steenfruit op verschillende teeltbedrijven. In tegenstelling tot de groenten, waarvoor ze volledig verantwoordelijk zijn voor de marktplaatsing, wordt het fruit verpakt met een groep andere topfruittelers bij Ceres Fruit Growers en verkocht door TruCape.
Het principe van fruit consolideren om een kritische massa te bereiken is fundamenteel in dit gebied: Laastedrif is via CFG aandeelhouder van APL (Appels Peren Citroenen), een verpakkingsbedrijf dat is opgericht door fruittelers en van Ceres Fruit Processors dat fruit verwerkt tot concentraat. Cillié merkt op dat de prijzen voor topfruitsap momenteel goed zijn.
Bekijk meer foto's van het bezoek aan Laastedrif Agri
Het hooggelegen teeltbedrijf Laastedrif in Bo-Swaarmoed kan in de winter 50 tot 60 cm sneeuw krijgen: "Er is geen beter gebied voor appelen dan in de bergen," zegt hij. "We beginnen met Gala soorten, zoals Royal Beaut en Flash Gala, en daarna komen Golden Delicious en wat Kanzi. Dan de rode soorten: Starking en Top Red. Red Delicious volgt, voor de Fujis."
Nieuw zijn onder andere Cosmic Crisp en Inored Story, die commercieel worden getest. Gala soorten zoals Royal Beaut en Flash Gala zijn de snelst groeiende nieuwe soorten vanwege de lagere licentiekosten. Royal Beaut heeft alleen een royalty voor bomen. Cillié merkt op dat de verkoopcommissie van sommige cultivars hoger kan zijn dan de inkomsten van een teler op het teeltbedrijf.
Rossouw en Daniël Cillié van Laastedrif Agri
Op het naburige teeltbedrijf Uitkoms, lager op de Matroosberg, ligt de nadruk op Forelle, Forelle, Forelle, plus een paar blushvariëteiten zoals Cheeky, Cape Blush en Rosemarie voordat de oogst van Forelle begint. Een perenmand zou onvolledig zijn zonder een sterke Forelle-component. Bij Uitkoms is ook een steenfruitmand gevuld met perziken, nectarines, abrikozen en pruimen.
Voor meer informatie:
Rossouw Cillié
Laastedrif Agri
Tel: +27 23 316 2366
[email protected]
https://www.laastedrif.co.za/