De Duitse appeloogst van vorig jaar was echter kleiner dan in voorgaande jaren. "Met slechts 2,5 miljoen decitonnes (dt) lag de appeloogst van 2024 in Nedersaksen onder het niveau van de afgelopen zes jaar (gemiddeld 2,8 miljoen)", schrijft het bureau voor de statistiek van de deelstaat. De opbrengst daalde naar 309,1 dt/ha, vergeleken met 338,5 dt/ha in het voorgaande jaar. "De reden hiervoor was het aanhoudend natte weer", zegt Claus Schliecker, voorzitter van de fruitteeltafdeling van Landvolk Niedersachsen.
De natte omstandigheden leidden tot verliezen in opbrengst, kwaliteit en zelfs in de bomen - vooral omdat de noodzakelijke gewasbeschermingsmaatregelen niet volledig konden worden uitgevoerd. "De ziekteverwekkers hebben zich in de plantages vermenigvuldigd", legt Schliecker uit. Hagel in de lente en de herfst verminderde de marktkwaliteit van al het fruit nog verder. Volgens de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) zijn de prijzen voor alle fruitsoorten gestegen door de daling van het oogstvolume met ongeveer tien procent en de stabiele vraag. De productiewaarde is daarom ten opzichte van 2023 met tien procent gestegen tot 1,2 miljard euro.
Impressies van de fruitteeltdagen in 2023 en 2024.
Op de 75e Noord-Duitse Fruittelersdagen van 11 tot en met 15 februari in Jork zal het economische belang van de sector duidelijk worden; niet in de laatste plaats door de keynote speaker Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse Boerenbond (DBV), op donderdag 13 februari in de Altländer Festhalle in Jork op de verenigingsbeleidsmiddag van het Landvolk Niedersachsen, Kreisbauernverband Stade. Na een rondleiding over de beurs met genodigden zal Claus Schliecker, voorzitter van de fruitteeltsectie van Landvolk Niedersachsen, het evenement openen, voordat Jens Stechmann, voorzitter van de Federale Commissie Groenten en Fruit, een overzicht geeft van de Federale Fruitteeltsectie. Bovendien worden de vakdiploma's uitgereikt aan de meestertuiniers die gespecialiseerd zijn in de fruitteelt 2022-2024.
De lezing over de onderzoeksresultaten van het fruitteeltcentrum Jork in Esteburg begint op dinsdag 11 februari om 15.00 uur in de Altländer Festhalle. De onderwerpen van dit jaar richten zich op technische innovaties in hardfruit zoals het automatisch oogsten van appels, resultaten in het gebruik van agrivoltaïsche energie in de appelteelt en kwaliteitsparameters in de appelteelt onder beschermingssystemen. Naast de presentaties zullen ongeveer 200 exposanten uit Duitsland en het buitenland de nieuwste innovaties tonen.
Meer informatie is te vinden op
www.norddeutsche-obstbautage.de