Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Raf-tomaat was pas in januari op de markt"

Het Raf-tomatenseizoen is begonnen in Spanje. "Deze tomaat heeft koude temperaturen nodig tijdens de vruchtzetting. Bovendien helpt de kou bij een gematigde rijping, want het te rijp verzenden van deze tomaat met dunne schil houdt immers een risico in op schade. Daarom is de geribbelde tomaat een typische wintertomaat", zegt José Antonio González, CEO van pepeRaf.

Maar door de klimaatverandering begint de oogst later en eindigt het seizoen eerder. "Tien jaar geleden liep de afzet van eind november tot juni. Nu kunnen we de Raf-tomaat alleen nog telen van januari tot mei. Daarna is de kwaliteit niet meer optimaal", zegt González.

De korte oogstperiode en lage opbrengst maken het moeilijk om de teelt rendabel te houden. "Buiten het Raf-seizoen moeten we uitwijken naar alternatieve gewassen", voegt hij toe.

Zaadveredelingsbedrijven en telers werken aan hittebestendige rassen als alternatief voor de Raf in de warmere maanden. Maar dit heeft geleid tot verwarring bij consumenten. "Veel hybriden worden op de markt gebracht als 'echte Raf-tomaten', terwijl dat niet klopt", waarschuwt González.

"Hybriden zoals Ambrosia F1 en Delizia F1 zijn afkomstig uit dezelfde zaadlijn als de Raf en behouden een deel van de kwaliteit, maar andere hybriden hebben niets te maken met de Raf en zijn van veel lagere kwaliteit. Om dit probleem aan te pakken, hebben veel telers een dubbele teeltcyclus ingevoerd: van oktober tot en met februari de hybriden Ambrosia en/of Delizia, van januari tot en met mei de originele Raf-tomaat."

"Hybriden kunnen dus van hoge kwaliteit zijn, maar ze zijn geen vervanging voor de echte Raf. Ze moeten als alternatief worden aangeboden, zonder de consument te misleiden", benadrukt González.

Voor het eerst heeft pepeRaf dit jaar Ambrosia geteeld als vroege variant. "De reacties waren positief, waarschijnlijk omdat we altijd duidelijk hebben gecommuniceerd welke tomaat de klant koopt. Transparantie zorgt voor vertrouwen", zegt González.

Toch wachten veel klanten liever op de start van het Raf-seizoen, dat dit jaar korter is dan normaal. "Dat gaat ons ongetwijfeld omzet kosten, maar daar waren we op voorbereid. Elke verandering heeft tijd nodig", stelt hij.

Ook supermarkten kiezen steeds vaker voor hybriden, omdat ze niet afhankelijk willen zijn van een te korte verkoopperiode. "Dat is begrijpelijk, zolang ze maar duidelijk maken welke variant ze aanbieden en wat de verschillen zijn", zegt González.

De acceptatie van hybriden is zelfs groter dan verwacht. "Onze hybriden zijn van hoge kwaliteit en vooral veel langer houdbaar dan de Raf. Dat scheelt in transportkosten en opslag", merkt González op. "Het enige echte voordeel van hybriden is hun langzamere rijping, waardoor ze langer houdbaar zijn zonder zacht te worden. Maar vergis je niet: vanaf januari vragen onze klanten weer massaal naar de Raf", zegt hij.

Een grote zorg in de tomatensector is de verspreiding van virussen, die veel commerciële tomatenrassen in Almería treffen. "Gelukkig heeft dit ons nog niet geraakt. Het Raf-ras is van nature weinig vatbaar voor ziekten. Dat komt niet door genetische resistentie, maar omdat de zaden perfect zijn aangepast aan onze omgeving. Bovendien hebben we een directe lijn met onze klanten. De tomaten passeren geen pakstations van coöperaties of tussenhandelaren", legt González uit.

"Wij telen al meer dan 60 jaar Raf-tomaten op dezelfde locatie. Dit zorgt voor een natuurlijke balans in het ecosysteem", zegt hij. "We nodigen consumenten uit om ons teeltbedrijf in Almería te bezoeken of een kijkje te nemen op onze website pepeRaf om meer te leren over deze unieke tomaat – en natuurlijk de echte Raf te kopen."

Voor meer informatie:
pepeRaf
Crta. Aeropuerto a El Alquián, Km.8
04130 Almería (Spanje)
Tel: +34 691 336 180
[email protected]
www.peperaf.com