Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe app en adviezen voor veilig beheer van proceswater in groenten en fruit

Door desinfectiebehandelingen en wateraanvulling te combineren, kan de microbiologische kwaliteit van het water dat wordt gebruikt bij de verwerking van verse en bevroren groenten, fruit en kruiden worden gehandhaafd. Dit is de belangrijkste bevinding van een analyse die is uitgevoerd door experts van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Zij doen verschillende aanbevelingen en werken aan een nieuwe online tool.

De afgelopen jaren hebben pathogenen zoals Listeria monocytogenes en STEC grote ziekte-uitbraken in de Europese Unie veroorzaakt die konden worden gelinkt aan de consumptie van verse en bevroren groenten, fruit en kruiden. De kwaliteit van water en het industriële gebruik ervan is een zorgpunt, niet alleen omdat slechte waterkwaliteit schadelijke micro-organismen in voedselproducten kan introduceren, maar ook vanwege de verwachte vermindering van de beschikbaarheid van water.

De experts van EFSA analyseerden de microbiologische en fysisch-chemische kwaliteit van water dat wordt gebruikt bij de verwerking van groenten, fruit en kruiden in industriële omgevingen. Ze stelden ook een reeks proceswaterbeheerplannen en een online tool op, die de industrie kunnen gebruiken om hun waterbeheersystemen te verbeteren.

In hun analyse volgden de experts van EFSA het concept 'Fit-for-purpose water', dat is ontwikkeld door de FAO en de WHO. Deze aanpak vereist dat verschillende aspecten in overweging worden genomen bij het bepalen van het beste waterbeheerplan, zoals de beoordeling van de waterbron en de mogelijke gevaren die daarmee samenhangen, desinfectieopties en het eindgebruik van het voedselproduct.

De aanbevelingen worden gepresenteerd in drie wetenschappelijke publicaties - één over vers fruit, groenten en kruiden, een andere over vers gesneden producten en de derde over diepvriesproducten. EFSA ontwikkelde ook WaterManage4You, een gratis online tool die kan helpen de overdracht en accumulatie van bacteriën in proceswater in industriële scenario's te voorspellen. De app is relevant voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven, wetenschappers en autoriteiten die op dit gebied werken.

De tool werkt met vooraf ingestelde of aangepaste gegevens, met behulp van een wiskundig model, beschreven in een wetenschappelijk advies, om verschillende scenario's te kunnen simuleren en de impact van verschillende strategieën voor waterdesinfectie en -aanvulling te voorspellen. Om dit te kunnen doen, houdt de app rekening met parameters zoals volume en aanvulling van water, chloordesinfectiemiddelconcentratie, totaal volume van het product dat wordt gewassen en totale bacterietellingen.

Bron: EFSA

Publicatiedatum: