Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schaalvergroting bij de glastomaten in Nederland blijft doorgaan

Eerder kwam schaalvergroting in de Nederlandse glastuinbouw vooral tot stand doordat grote bedrijven nieuwe kassen bouwden, terwijl kleinere bedrijven stopten met hun productie. De afgelopen tien jaar komt schaalvergroting steeds vaker tot stand door fusies, signaleert de Rabobank. Vooral grotere bedrijven lijken hiervoor te kiezen. Dat gebeurt bij tomaten-, paprika- en auberginetelers. Tot nu toe vinden fusies nog niet zo vaak plaats bij komkommer- en aardbeitelers.

Het voorbeeld van tomaat laat deze beweging goed zien. Het areaal tomaten onder glas bleef de afgelopen tien jaar schommelen rond 1.700 hectare. Tien jaar geleden was het aandeel van de tien grootste bedrijven ongeveer 500 hectare (~30%). Nu is de (Nederlandse) oppervlakte van de tien grootste bedrijven gestegen naar circa 850 hectare, waarmee ongeveer 50% van het areaal bij de tien grootste bedrijven staat.

De overige 200 bedrijven hebben ook zo'n 850 hectare. Het gemiddelde areaal laat daarom vooral de schaalvergroting zien van de grootste tien bedrijven. De trend van samenvoeging van bedrijven door fusies of overnames is ook in 2024 onverminderd doorgegaan.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: