Eerder kwam schaalvergroting in de Nederlandse glastuinbouw vooral tot stand doordat grote bedrijven nieuwe kassen bouwden, terwijl kleinere bedrijven stopten met hun productie. De afgelopen tien jaar komt schaalvergroting steeds vaker tot stand door fusies, signaleert de Rabobank. Vooral grotere bedrijven lijken hiervoor te kiezen. Dat gebeurt bij tomaten-, paprika- en auberginetelers. Tot nu toe vinden fusies nog niet zo vaak plaats bij komkommer- en aardbeitelers.
Het voorbeeld van tomaat laat deze beweging goed zien. Het areaal tomaten onder glas bleef de afgelopen tien jaar schommelen rond 1.700 hectare. Tien jaar geleden was het aandeel van de tien grootste bedrijven ongeveer 500 hectare (~30%). Nu is de (Nederlandse) oppervlakte van de tien grootste bedrijven gestegen naar circa 850 hectare, waarmee ongeveer 50% van het areaal bij de tien grootste bedrijven staat.
De overige 200 bedrijven hebben ook zo'n 850 hectare. Het gemiddelde areaal laat daarom vooral de schaalvergroting zien van de grootste tien bedrijven. De trend van samenvoeging van bedrijven door fusies of overnames is ook in 2024 onverminderd doorgegaan.
Bron: Rabobank