Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door hevige regens en langdurige droogte

Peruaanse bio-bananenoogst zakt weg

Peru was ooit de grootste producent van biologische bananen ter wereld, maar sinds 2017-2018 stagneert de groei. Aan de basis liggen de steeds extremere weersomstandigheden.

Karlhos Quinde Rodríguez, projectmanager bij Cedepas Norte, legt uit dat vooral de regio Piura, het hart van de bananenteelt, zwaar wordt getroffen door hevige regenval en langdurige droogte. Dit heeft de export flink teruggedrongen.

"Klimaatverandering is een grote uitdaging voor de sector", zegt Quinde. "Door extreme weersomstandigheden daalt de opbrengst, maar Peruaanse biologische bananen blijven geliefd vanwege hun smaak, textuur en zoetheid."

In Piura wordt de bananenteelt grotendeels gedragen door zo'n 9.000 kleinschalige telers. Zij bezitten meestal tussen de 0,25 en 1 hectare land. "Dankzij samenwerkingsverbanden hebben ze zich weten te positioneren op de internationale markt en hun bananen wereldwijd kunnen exporteren", aldus Quinde.

Een van de grootste zorgen in de sector is Fusarium TR4, een hardnekkige schimmelziekte die decennialang in de bodem blijft. "Om verdere verspreiding te voorkomen, werken we samen met internationale organisaties. We testen resistente rassen en zetten nuttige micro-organismen in om de bodem op natuurlijke wijze te versterken tegen ziektes", legt Quinde uit.

De Verenigde Staten blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Peruaanse biologische bananen, goed voor 54% van de export. Daarna volgen Nederland, Duitsland en Italië. Logistieke kosten blijven een knelpunt. "De aanhoudende containercrisis zorgt voor hogere transportkosten en verstoort de exportplanning", zegt Quinde.

Om deze problemen te beperken, focussen coöperaties op langdurige klantrelaties. "Eerlijke handel is een strategie gebleken om stabielere prijzen en betere voorwaarden voor de telers te garanderen."

Sinds 2016 beschikt de sector over een Centrum voor Innovatie en Technologische Overdracht. Hier worden nieuwe teelttechnieken ontwikkeld, zoals het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid met biofermenten, biokoolstof en bodembedekkers. "We werken nu aan de oprichting van een overkoepelende coöperatie om schaalvoordelen te benutten", aldus Quinde.

Ook voor afgekeurde bananen wordt naar oplossingen gezocht. "We verkennen nieuwe markten voor verwerkte producten zoals bananenpuree en gedroogde bananen. Door toegevoegde waarde te creëren, kunnen we de toekomst van de sector veiligstellen", besluit Quinde.


Voor meer informatie:
Karlhos Quinde Rodríguez
Cedepas Norte
Piura (Peru)
Tel: +51 (0)73 346287
[email protected]
www.cedepas.org.pe