Het citrusseizoen 2024 voor de export van het zuidelijk halfrond vertoonde afwijkingen ten opzichte van eerdere groeitrends, wat voornamelijk te wijten was aan de prestaties van Zuid-Afrika. Als grootste exporteur, verantwoordelijk voor twee derde van de totale citrusexport (2,23 miljoen ton), stond Zuid-Afrika voor verschillende uitdagingen. Het land is traditioneel marktleider in de export van sinaasappelen, grapefruit, mandarijnen en citroenen, maar het groeipotentieel blijft gedeeltelijk onbenut, aangezien sommige teeltgebieden nog niet volledig volgroeid zijn.
Dit seizoen bleven de aanvankelijke exportverwachtingen achter door een combinatie van weersomstandigheden, logistieke problemen, marktontwikkelingen en stijgende kosten. Zuid-Afrika werd geconfronteerd met uiteenlopende weersomstandigheden, waaronder hitte, vorst, droogte, overstromingen en harde wind, die de oogst negatief beïnvloedden. Logistieke uitdagingen bij het transport van citrus naar de havens en het naleven van strengere fytosanitaire eisen in de Europese Unie bemoeilijkten de export verder. De vraag vanuit de Aziatische markt was lager dan verwacht, terwijl de Verenigde Staten een minder belangrijke bestemming bleef door de strikte protocollen. Bovendien leidde de aantrekkelijke prijzen in de sinaasappelsapsector ertoe dat een deel van het citrus werd omgeleid naar de verwerkende industrie, wat de exportvolumes beïnvloedde.
Andere exporteurs op het zuidelijk halfrond vertoonden meer stabiliteit. Chili, de op een na grootste exporteur, kampte met een ongelijke situatie, waarbij de export van mandarijnen, clementines en late variëteiten met 21% daalde door ongunstige weersomstandigheden, wat resulteerde in een totale export van 183.000 ton. Daarentegen steeg de export van citroenen en sinaasappelen. Peru, de derde grootste exporteur, brak exportrecords, vooral voor mandarijnen, met een totaal van 219.000 ton. Argentinië, de vierde exporteur, worstelt met een overaanbod van citroenen, wat leidde tot een verminderde export van verse citrus. De export van zoete citrus steeg weliswaar, maar dit compenseerde de daling van citroenen niet.
De export van zoete citrus naar Azië, met een volume tussen de 200.000 en 250.000 ton, werd eveneens beïnvloed door klimatologische problemen, wat resulteerde in een afname van de exportvolumes.
Bron: TopInfo