Na de doortocht van storm Gabri, die vooral Sicilië en Calabrië trof, worden de primeuraardappelvelden rond Siracuse nauwlettend in de gaten gehouden. De oogst zou rond half maart moeten beginnen.
"De schade valt gelukkig mee", zegt Tonino Zito, salesmanager bij Zito & Co. "De grootste uitdaging was de harde wind, vooral in de kustgebieden. Deze regio's hebben minder last van vorst, maar zijn wel gevoeliger voor stormen. Op sommige plekken heeft het gewas lichte schade opgelopen, maar over het algemeen is er niets ernstigs. De aardappelen verkeren in uitstekende conditie."
"Dit jaar hebben we, ondanks enkele dagen slecht weer, geen last gehad van vorst. De regen viel regelmatig, ongeveer om de 15 à 20 dagen, en dat was gunstig voor de knollen. Regenwater werkt immers anders dan kunstmatige irrigatie. Op dit moment zien de aardappelen er prachtig uit en we hebben hoge verwachtingen van de oogst."
Over de start van de oogst zegt Zito dat sommige telers al begonnen zijn met het rooien van de 'schrikkelaardappelen', zoals ze in Italië worden genoemd. Deze aardappelen worden gepoot in september en gerooid in december-januari. "Die worden soms als primeuraardappelen verkocht, maar dat zijn ze niet. De echte primeuraardappelen, geteeld uit gecertificeerd pootgoed, worden vanaf 15 maart gerooid. En zodra we beginnen, gaan we non-stop door."
Dit jaar heeft het bedrijf ruim 50 hectare aan primeuraardappelen gewijd en gekozen voor een vroegrijpend ras. "De kwaliteit is uitstekend. Vorig jaar hadden we problemen met het pootgoed, maar dit seizoen verloopt alles soepel. We verwachten dan ook een prima opbrengst. Ook commercieel ziet het er goed uit. De huidige aardappelen op de markt zijn niet van topkwaliteit en de import uit Cyprus en Egypte bestaat vooral uit 'schrikkelaardappelen'. De enige echte primeuraardappel komt uit Sicilië, en met name uit Siracuse", benadrukt Zito.
VollegrondsgroentenZito & Co teelt en verhandelt sinds 1981 groenten. Maar momenteel is de markt lastig, vertelt Zito: "Bijna alle producten hebben het moeilijk. Neem bijvoorbeeld venkel, die we uitsluitend in Sicilië verkopen aan een supermarktketen. Vroeger verkochten we zonder promoties vier pallets per dag, soms zelfs zes. Nu, mét promoties, is de afzet onvoorspelbaar: de ene dag loopt het goed, de volgende dag helemaal niet. Dat is vreemd."
Ook de afzet van witte kool, spitskool en Romanesco verloopt moeizaam. "Witte kool wordt vooral in Sicilië en Oost-Europa verkocht, maar lokale supermarkten kiezen steeds vaker voor aanvoer van buiten de regio. We hebben wat succes gehad in Polen, maar dat is niet genoeg. Van de vijftien pallets die we onlangs oogstten, hebben we er slechts zes verkocht. De rest blijft in de koelcel staan."
Voor spitskool is de markt momenteel verzadigd. "Er komt veel product uit Apulië, Albanië en Portugal. Hoe groter het aanbod, hoe moeilijker de afzet. Het warme en regenachtige weer in Noord-Italië helpt ook niet mee. Mensen hebben minder behoefte aan deze koolsoorten."
Voor meer informatie:
Simone Zito (logistiek verantwoordelijke)
Zito & Co. s.r.l. soc.agr.
via Teti 10
96010 Cassibile di Siracusa (SR) – Italië
Tel: +39 338 6813107
[email protected]