Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse champignonteelt bevindt zich in kritieke situatie"

De Spaanse champignonteelt heeft het zwaar. De teeltkosten blijven stijgen, vooral door duurder stro voor compost. Daarnaast is er ook de strengere regelgeving rond gewasbescherming en zijn de opbrengsten lager door plagen en ziekten. "De sector probeert met deze uitdagingen om te gaan, maar de druk neemt toe", zegt Aitor Sanzol, adjunct-directeur van Ayecue, onderdeel van The Real Green Food. In 2024 bracht dit bedrijf bijna 13 miljoen kilo paddenstoelen op de Spaanse markt, voornamelijk champignons.

"We zitten al drie jaar in een moeilijke situatie", zegt Sanzol. "De oorlog in Oekraïne, droogte en de torenhoge prijzen voor stro – essentieel voor compost – maken de teelt steeds duurder. Door de droogte moesten we stro uit Frankrijk en andere landen halen, tegen extreem hoge prijzen, waarbij ook nog eens de transportkosten moeten worden toegevoegd."

Sanzol vreest dat het tekort aan grondstoffen zoals stro structureel wordt. "De oogsten worden steeds onvoorspelbaarder, en dat duidt op klimaatverandering. Warmere, drogere jaren en extreme weersomstandigheden raken zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de oogst."

Een ander groot probleem is de afnemende opbrengst door het verbod op doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen. "Daardoor dalen de opbrengsten fors en stijgen de kosten nog harder. We zoeken dringend naar alternatieven om ziekten onder controle te krijgen", legt Sanzol uit. "De champignonteelt in Spanje verkeert in een crisis, zowel in de versmarkt als in de conservenindustrie."

Om de problemen aan te pakken is een champignonraad opgericht, waarin overheidsinstanties en bedrijven samenwerken. Maar volgens Sanzol zijn langdurige oplossingen nodig. "De situatie is echt zorgelijk. De sector kampt ook met een groot tekort aan arbeidskrachten, vooral bij de oogst. Er is een hoog personeelsverloop en een stijgend ziekteverzuim."

Ook het gebrek aan jonge telers is een groeiend probleem. "Veel champignontelers zijn op leeftijd en er is weinig interesse onder jongeren. Ze zien de teelt niet als een aantrekkelijke of winstgevende optie", zegt Sanzol. "Gelukkig zijn wij onderdeel van The Real Green Food, een groot voedingsbedrijf met ervaren professionals. Dat helpt ons vooruit, maar kleinere bedrijven zonder deze expertise staan op het punt te verdwijnen als er niets verandert."

Toch zijn er lichtpuntjes. The Real Green Food won in 2025 voor het tweede jaar op rij de 'Smaak van het Jaar'-prijs in Spanje, gebaseerd op consumentenbeoordelingen. "Het is bemoedigend te zien dat champignons populair blijven, ook bij jongere generaties. Het is een veelzijdig product dat in veel gerechten past. Maar er is nog veel werk te doen om de consumptie verder te laten groeien. Vooral met ready-to-eat-oplossingen kunnen we nieuwe kansen creëren."

Voor meer informatie:
Aitor Sanzol
Ayecue-The Real Green Food
Tel: +34 948 84 58 35
Mob: +34 652804147
[email protected]
www.therealgreenfood.com