Recent onderzoek toont aan dat het langdurig consumeren van gemengde noten het risico op hart- en vaatziekten bij oudere volwassenen met obesitas of overgewicht kan verlagen. Dit biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van toegankelijke voedingsinterventies die de hartgezondheid van risicogroepen kunnen verbeteren. De resultaten van een onderzoek, gefinancierd door de International Nut and Dried Fruit Council, zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.
De onlangs gepubliceerde studie bouwt voort op eerder onderzoek dat bewees dat het langdurig consumeren van gemengde noten het totale en LDL ("slechte") cholesterolgehalte aanzienlijk verlaagde. Het doel was om een beter inzicht te krijgen in de relatie tussen notenconsumptie en lipoproteïne-gerelateerd CVD-risico. Uit het onderzoek bleek dat het eten van gemengde noten het lipidengehalte in het bloed aanzienlijk verbeterde, waardoor een gezonder profiel voor het hart ontstond, inclusief veranderingen in bepaalde lipoproteïnesubklassen die gerelateerd zijn aan een betere gezondheid van het hart. De resultaten geven meer inzicht in hoe noten de bloedlipiden kunnen beïnvloeden.
Dr. Peter Joris en dr. Kevin Nijssen van de Universiteit Maastricht: "Gebaseerd op deze resultaten hebben we geconcludeerd dat het opnemen van gemengde noten in het dieet kan bijdragen aan het verminderen van het risico op CVD bij oudere volwassenen."
Het onderzoek was een gerandomiseerde, gecontroleerde cross-overstudie die de effecten van dagelijkse gemengde notenconsumptie op het lipoproteïneprofiel bij oudere volwassenen met obesitas of overgewicht onderzocht. Achtentwintig deelnemers namen deel aan twee fasen van elk 16 weken: een controleperiode zonder notenconsumptie en een interventieperiode waarin ze dagelijks 60 gram gemengde noten consumeerden (15 gram walnoten, pistachenoten, cashewnoten en hazelnoten). Tussen de twee fasen was er een uitwasperiode van 8 weken. De onderzoekers beoordeelden het effect van notenconsumptie op het aantal lipoproteïnes, de grootte ervan en het lipidegehalte in verschillende lipoproteïnesubklassen met behulp van een geavanceerd NMR-metabolomicsplatform.
Voor meer informatie:
INC
Tel: +34 977 33 14 16
[email protected]
www.inc.nutfruit.org