De Spaanse citrusoogst zal flink lager uitvallen dan eerder voorspeld, vooral in Almería. Hoewel aanvankelijk werd verwacht dat de opbrengst van sinaasappelen en mandarijnen daar met respectievelijk 0,5% en 4,5% zou stijgen, spreekt de sector nu van forse dalingen. Volgens Juan Torres, manager van Cítricos del Andarax, wordt er een afname van 15-20% verwacht voor sinaasappelen en zelfs meer dan 30% voor mandarijnen.
"Bij onze coöperatie richten we ons op biologisch citrus, maar de situatie bij de conventionele teelt is vergelijkbaar", vertelt Torres. "Gelukkig hebben we niet alleen telers in Almería, maar ook in de provincies Sevilla, Córdoba, Cádiz, Granada, Murcia en Alicante. Daar zijn de opbrengsten beter."
"De vraag naar biologische mandarijnen verloopt goed. Door de kleine oogst zijn de prijzen stabiel gebleven. Bij sinaasappelen zien we echter een daling in vraag en prijs van zo'n 15%. Dit probleem zien we al een drietal seizoenen, vooral in oktober en de eerste helft van november, wanneer ons seizoen begint. Zuid-Afrikaanse sinaasappelen nemen steeds vaker onze plek in op de markt", merkt Torres op.
Biologisch sinaasappelsap
"Bij biologische teelt hebben we ook te maken met een groeiend aanbod, terwijl de consumptie stagneert. Dit drukt de prijzen. Maar ook de teeltkosten zetten de marges van telers en pakstations onder druk. Toch blijven wij geloven in biologisch citrus, waar we al 25 jaar in investeren", legt Torres uit. "De teelt in Almería en Granada was van oudsher bijna volledig biologisch, waardoor de overstap eenvoudig was. Met de jaren zijn we ons echter steeds meer gaan toeleggen op de productie van sap. Vorig jaar produceerden we 6 miljoen liter, goed voor 70% van onze omzet."
De voorkeur van de consument voor geperst citrus speelt hierbij een grote rol. "De markt voor biologische citrusproducten, zoals sappen en andere verwerkte producten, is winstgevender geworden dan de markt voor verse producten", stelt Torres.
"Sap heeft over het algemeen een goede prijs en brengt geen hoge kosten met zich mee, vooral op het gebied van arbeid", vervolgt Torres. "Dit jaar halen we niet de prijzen van vorig jaar, maar ze liggen nog steeds boven het gemiddelde van voorgaande jaren. Sapproductie blijkt vaak rendabeler dan het verkopen van citrus in netten aan supermarkten. Een bijkomend voordeel is dat er momenteel weinig concurrentie is voor biologisch sinaasappelsap, op Italië na. Dat maakt het een exclusief product. Maar die exclusiviteit zal niet voor altijd duren."
"In 2000 waren we bijna alleen op de markt voor biologisch citrus. Inmiddels zijn grote bedrijven en investeerders ingestapt. Daarnaast ontwikkelen landen zoals Egypte hun sector voor citrusverwerking", aldus Torres. "We weten nog niet hoeveel biologisch sap zij zullen produceren, maar het is zeker dat we op termijn concurrentie van Egypte zullen krijgen."
Voor meer informatie:
Cítricos del Andarax SAT
Organización de Productores n.º 501
Paraje Llano del Ron S/N
04560 Gádor (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 646 020
[email protected]
www.citricosdelandaraxsat.com