De hardheid van vruchtvlees is een van de belangrijkste parameters voor kwaliteitsbewaking. Het bepaalt de houdbaarheid van groenten en fruit. Ook na de introductie van niet-destructieve technologieën wordt deze meting nog steeds voornamelijk uitgevoerd met klassieke instrumenten zoals penetrometers en durometers, die al jaren in gebruik zijn.
De penetrometer is een veelgebruikt instrument vanwege de eenvoudige werking. Het meet de kracht die nodig is om een naald in het vruchtvlees te drukken. Dit hulpmiddel wordt vaak toegepast bij tropisch fruit zoals mango's en avocado's, maar ook bij appelen, peren, perziken, nectarines en kiwi's.
"Voor producten zoals blauwe bessen, kersen, tomaten en druiven", legt Enrico Turoni van het Italiaanse bedrijf TR Turoni uit, "zijn penetrometers minder geschikt. Daarom zijn er de afgelopen jaren durometers op de markt gekomen. Deze worden gebruikt om de hardheid en elasticiteit van het vruchtvlees te meten. Voor deze vruchten is de hardheid een belangrijke kwaliteitsindicator, omdat de meeste consumenten de knapperigheid van het fruit tijdens het eten waarderen."
Durometers bootsen de druk van een vinger na op het vruchtvlees, zonder het te breken of door te prikken, en geven een meetwaarde. De technologie hoeft niet per se duur of ingewikkeld te zijn: eenvoudige, gebruiksvriendelijke instrumenten kunnen het dagelijkse werk al een stuk gemakkelijker maken. Zowel digitale penetrometers als durometers maken snelle en eenvoudige metingen mogelijk, van de oogst tot in de winkel, zodat de hardheid van het vruchtvlees altijd onder controle is.
Enrico Turoni
TR Turoni is standhouder op de komende Fruit Logistica in Berlijn (hal 4.2, stand C35).
Voor meer informatie:
T.R. Turoni srl
Via Copernico 26
47122 Forlì – Italië
Tel: +39 (0)543 724848
[email protected]
www.trturoni.com