De vraag naar paddenstoelen is is niet zo hoog als tijdens de feestdagen, maar blijft sterk, aldus Daniil Spanos, algemeen directeur van het paddenstoelenverpakkingsbedrijf Manitou in Thessaloniki, Griekenland. "De prijzen voor geïmporteerde Poolse paddenstoelen blijven hoog. Ik denk dat dit te maken heeft met de stopzetting van de leveringen van Russisch gas aan Europa. De volgende periode van verhoogde paddenstoelenconsumptie wordt verwacht tijdens de vastenperiode voor Pasen, die begint op 3 maart."
Manitou verwelkomt 2025 met een innovatief product dat paddenstoelen aantrekkelijker maakt voor vleesliefhebbers. "We maken paddenstoelen niet alleen interessanter voor vegetarische en veganistische consumenten, maar brengen ze ook dichter bij vleesliefhebbers. We hebben een assortiment van drie verschillende paddenstoelen ontwikkeld die sterk lijken op traditionele, populaire Griekse vleesgerechten. Deze nieuwe producten zijn Poikilia, Manitarogyros en Manitarosouvlaki. Ze verwijzen allemaal naar bekende Griekse gerechten, maar paddenstoelen hebben het vlees vervangen," aldus Spanos.
Poikilia betekent 'overvloed en diversiteit' en verwijst oorspronkelijk naar een vleesgerecht dat in alle Griekse tavernes te vinden is. "In plaats van een verscheidenheid aan verschillende vleessoorten, bieden wij consumenten een royale portie van drie soorten paddenstoelen: gewone en gele Pleurotus en Lentinula. Manitarosouvlaki en Manitarogyros zijn de twee soorten van de beroemde Griekse souvlaki. De eerste bevat vier sticks met Lentinula, Pleurotus en bruine Agaricus, terwijl de tweede plakjes Pleurotus bevat die in de vorm van gyros in souvlaki zijn gesneden en ingrediënten voor zelfgemaakte saus."
Dit is de eerste maand dat de nieuwe paddenstoelproducten op de markt zijn, samen met twee extra opties van vaste Lentinula en Pleurotus. "Onze nieuwe producten zijn te vinden in één landelijke supermarktketen, Masoutis. De eerste indrukken zijn positief. We hebben het over een innovatief gerecht dat, hoewel het lijkt op de originele vleesversie, gezonder en voedzamer is, en zeker veel goedkoper dan het kopen van dezelfde portie vlees," zegt de eigenaar van Manitou.
Manitou, sinds 1989 actief op de paddenstoelenmarkt en onlangs overgenomen door de Nikolaou Group, biedt ook een grote verscheidenheid aan champignons. Dit zijn onder andere kastanjechampignons, baby witte champignons (20-40), witte champignons (40-60), witte champignons (60-80), gesneden witte champignons, Portobello (60-80) en shiitake.
Voor meer informatie
Daniil Spanos
Manitou
Tel: +30 2310 700 432
[email protected]
manitoufresh.com