Op het Nederland Paviljoen van de Grüne Woche is 17 januari het innovatieplein over Nederlandse streekproducten en agrotoerisme officieel geopend door staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN).
Ook vond er een lunch plaats op het innovatieplein met de gedeputeerden landbouw en/of recreatie uit diverse provincies en afgevaardigden van LVVN, Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en LTO.
's Middags volgde een persbijeenkomst voor de Duitse culinaire/reisjournalisten waarbij zij het verhaal van Nederlandse streekproducten en agrotoerisme te horen kregen en de producten kondenproeven. Vanuit LTO is Alex Spieker (bestuurder vakgroep multifunctionele landbouw) aanwezig.
Het gezamenlijke doel is landelijk Nederland onder de aandacht te brengen. Op het innovatieplein vertellen innovatieve streekproducten uit alle provincies het verhaal van het landschap en de regio. Bij de Future Food Bar kunnen bezoekers deze producten uit de provincies proeven én maken ze kans op een reis naar één van de landelijke gebieden van Nederland. Niet alleen op de beurs zelf, ook online worden bezoekers geïnspireerd om landelijk Nederland verder te ontdekken via de pagina van Land of Future Food.
Samenwerking centraal
Deelname aan de Grüne Woche is één van de activiteiten vanuit de bestaande landelijke samenwerking tussen LTO, NBTC, het ministerie van LVVN, de provincies en WUR.
Dit samenwerkingsverband heeft als doel om de agrarische en toeristische wereld met elkaar te verbinden. Dit is belangrijk om de ontwikkeling van agrotoerisme en de vitaliteit van het landelijk gebied te versterken. Bezoek aan het platteland kan een waardevolle bijdrage leveren aan de lokale economie, de waardering voor ons landschap en het bewustzijn van de herkomst van ons voedsel. Door vraag naar authentieke, gezonde en lokaal geproduceerde producten te koppelen aan bezoek, ontstaan nieuwe kansen voor korte(re) ketens, een sterker verdienmodel voor agrariërs en een betere verbinding tussen boeren, bewoners en bezoekers.
Bron: LTO