Minder handmatig werk, minder voedselverspilling, meer kwaliteit. Voormalig data science-student Cees Maessen onderzocht in zijn masterscriptie hoe je met behulp van kunstmatige intelligentie peren slimmer kan sorteren: "We willen geen slechte peren in de supermarkt, maar ook geen goede peren in de vuilnisbak", zo vertelt hij op de site Universe van de Universiteit Tilburg,
"Een belangrijk resultaat is dat AI het potentieel heeft om het sorteerproces flink te verbeteren. Zo kan het model dat ik heb ontwikkeld preciezer bepalen of een peer geschikt is voor de supermarkt, de industrie of dat deze afgekeurd moet worden. Ook ontdekte ik dat AI zonder labels niet alleen rotte plekken goed kan vinden, maar ook afwijkende vormen en kleuren detecteert die wijzen op ziektes of beschadigingen. Dat AI deze dingen kan vinden met labels is al tien jaar bekend, maar dat deze dit kan met niet-geannoteerde data is nieuw en interessant."
"Een ander belangrijk inzicht is dat het model goed omgaat met uitdagingen. In tegenstelling tot traditionele computervisiesystemen – die moeite hebben om bijvoorbeeld een bruin steeltje te onderscheiden van een bruine, rotte plek – kunnen geavanceerdere AI-modellen subtiele verschillen detecteren. Dit zorgt voor betrouwbaardere en consistentere resultaten. Bovendien biedt het systeem potentieel voordelen voor precisielandbouw. Door gegevens over peren terug te koppelen, kunnen telers beter begrijpen waar problemen ontstaan."