Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

In dit laatste wereldwijde marktoverzicht voor 2024 ligt de nadruk op peren, waarbij de oogstvolumes verschillen van land tot land. In Frankrijk is de oogst hoger, terwijl Italië zich herstelt. Nederland en België begonnen met lagere voorraden na de schade van de hagelstorm van afgelopen voorjaar. In Spanje zijn de volumes ook lager, terwijl de prijzen hoog zijn. In Duitsland breidt de binnenlandse perenteelt zich uit. Zuid-Afrika verhoogde de export naar Europa en hun nieuwe markt India. Noord-Amerika heeft een kleiner binnenlands aanbod door de kortste perenoogst in de geschiedenis.

Nederland: Meer regie in perenhandel bij de producent
De hagel van het afgelopen voorjaar, waar vrijwel heel Nederland en België mee te maken hadden, heeft duidelijk zijn sporen nagelaten op de peren, stelt een Hollandse perenexporteur. Volgens hem zijn met de meeste retail- en groothandelspartners passende oplossingen gevonden. De verkoop verloopt gestaag, maar is niet bijzonder hoog. Het seizoen begon met een lagere voorraad: in Nederland was de startvoorraad 9% kleiner dan vorig jaar, en in België zelfs 30% lager. Gedurende het seizoen hebben we echter een opvallende ontwikkeling gezien. In november bedroeg de Conference-voorraad slechts 4% minder dan in 2023, maar in december liep dit verschil weer op naar 8% minder. De prijzen voor peren zijn jarenlang gedicteerd door retail- en afzetpartijen, waarbij de teler nog wel eens werd vergeten. In sommige jaren hebben telers zelfs noodgedwongen hun fruit onder de kostprijs moeten verkopen. Momenteel lijkt er echter een kentering te ontstaan, waarbij de regie meer bij de producenten komt te liggen. Dit brengt een andere dynamiek met zich mee."

België: Fors lagere volumes, maar verkoop aan prima prijzen
De stocks aan het begin van het seizoen hebben laten zien dat er wel zo'n 30 procent minder volume is dan verleden jaar, maar de verkoop verloopt toch vlot, zo geeft een Belgische handelaar aan. "Daar hoeven we niet over te klagen. We hebben tot december eigenlijk meer verkocht dan we zouden moeten om tijdig leeg te zijn. Echter zien we liever een jaar dat we te vroeg uitverkocht zijn dan dat er overblijft, dus dat is positief. Als de prijzen correct zijn, zoals ze zijn, de kwaliteit goed blijft en telers tevreden zijn, is het zaak om nu verder te ruimen. Het einde van het seizoen geeft toch altijd vraagtekens, dus kun je het beter in de hand hebben dan dat er wordt gegokt op het einde van het seizoen. Op dit moment valt het allemaal even stil richting Nieuwjaar. Arbeidsmigranten gaan thuis de feestdagen vieren en de sortering stopt even bij velen, maar dat zal in de tweede week van het nieuwe jaar allemaal weer opgepakt worden. Het is dan de hoop dat men niet vergeet te verkopen."

Duitsland: Binnenlandse perenteelt breidt uit
Wat de verkoop betreft, waren er geen grote hoogtepunten. Zoals voorheen domineerden Italiaanse en Turkse leveringen de handel. Zendingen uit Nederland en België vulden dit aan. De binnenlandse leveringen bestonden voornamelijk uit Xenia, Conference en Alexander Lucas. Prijswijzigingen ten opzichte van de vorige week waren zeldzaam en niet bijzonder significant, op voorwaarde dat de kwaliteit van de producten eerder overtuigend was. In sommige groothandelsmarkten zoals Keulen werd het Italiaanse Abate Fetel goedkoper, in München werden ze duurder door het aanbod. Ook in Frankfurt moest men over het algemeen iets meer betalen voor Italiaanse producten.

In de regio Altes Land (bij Hamburg) beleven peren momenteel een renaissance. "Telers planten steeds meer nieuwe boomgaarden aan", merkt Matthias Görgens op, adjunct-directeur van het onderzoeksinstituut voor de fruitteelt in Jork. Dit jaar verwacht hij een oogst van ongeveer 9.000 ton, geteeld op ongeveer drie procent van het areaal aan de Beneden-Elbe. "Peren hebben meer warmte nodig dan bijvoorbeeld appelen en rijpen beter als gevolg van de klimaatverandering en de stijgende gemiddelde temperaturen", verklaart hij de uitbreiding van de teelt. Op de Beneden-Elbe worden de Conference-, Alexander Lukas- en Xenia-variëteiten geteeld, die allemaal geschikt zijn voor verse consumptie.

Frankrijk: Dynamische verkoop van Franse producten
De Franse perenoogst, die in augustus werd aangekondigd op 119.000 ton, werd in november naar boven bijgesteld tot 134.000 ton. Dit tonnage ligt ruim boven de prognoses, dankzij de goede weersomstandigheden: de Guyot-variëteit is met 61% gegroeid ten opzichte van 2023, terwijl ook Williams, Conference en nieuwe variëteiten vooruitgang boeken.

Na een zeer succesvolle start gaat het seizoen van de Franse peer verder met een goede inzet van de Franse retailers. De verkoop is dynamisch en de prijsniveaus zijn goed. Aangezien Frankrijk meer produceert dan consumeert, zijn de meeste peren op de markt Frans. Er zijn ook kleine hoeveelheden Italiaanse Abate Fetel- en Rocha-peren uit Portugal op de markt.

Italië: Perenteelt herstelt zich vanaf 2023, maar blijft onder de volledige capaciteit
De Italiaanse perensector maakt een moeilijke teeltperiode door, maar er zijn goede tekenen van herstel. De voorzitter van de grootste Italiaanse vereniging van telers van Abate-peren: "De oogst van 2024, hoewel niet overvloedig, zou ons in staat stellen om tot het einde van het handelsseizoen weer de benchmark te zijn voor alle grote Italiaanse en Europese klanten." De beschikbare hoeveelheden zijn meer dan het dubbele van die van 2023, hoewel nog ver verwijderd van het volledige teeltpotentieel van de leden. Voor het seizoen 2024/25 is er een optimale grootte en houdbaarheid om het hele verkoopseizoen te dekken. De prijzen zijn hoger dan in de periode vóór de crisis, maar niet genoeg om de telers te compenseren voor de lagere veldopbrengsten.

Volgens CSO Italië werd er vorig seizoen in Italië ongeveer 400.000 ton geteeld (inclusief afvalproducten en producten voor industriële verwerking), wat +118% is ten opzichte van 2023, maar ongeveer -20% ten opzichte van 2022. Het productieniveau, dat over het algemeen wordt gekenmerkt door in wezen normale tot goede opbrengsten, lijkt niettemin ongeveer 30% onder de Italiaanse productiecapaciteit te liggen. In de context van een herstel van het aanbod in 2024 waren de weersomstandigheden opnieuw een factor. In de regio Emilia-Romagna, die ondanks de daling de belangrijkste regio in Italië blijft, werd in 2024 iets meer dan 240.000 ton geoogst, tegenover 99.000 ton het jaar ervoor. In de andere regio's van Noord-Italië is de teelt weer op een regelmatiger niveau gekomen, zij het in een context van afnemende arealen; in Midden- en Zuid-Italië is het aanbod voor 2024 bevredigend, ook hoger dan vorig jaar.

Begin december is het seizoen van de Angys-peren van start gegaan. Het product is zowel kwalitatief als kwantitatief uitstekend. Vijftig procent van de peren is tussen 75 en 85 mm groot. De Angys peren van dit seizoen worden gekenmerkt door een hoge Brix-waarde.

Volgens YouGov worden peren gekocht door 53% van de Italiaanse huishoudens. Het fruit wordt nog steeds ongeveer zes keer per jaar gekocht, met een piek in september en oktober.

Spanje: Prijzen boven het gemiddelde voor de Spaanse oogst
In Spanje heeft de grootste perenteeltregio van het land, Catalonië, een aanzienlijke daling van de teelt gekend door het gebrek aan bloei in de lente en de ontwikkeling van het fruit tijdens de zomer. Eind augustus werden de oogstprognoses geactualiseerd en werd een daling van 43% verwacht ten opzichte van vorig jaar en van 45% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Voor de Conference-variëteit betekent dit een daling van 58% op jaarbasis, van 61.100 ton in 2023 naar 25.470 ton in 2024.

"Wat het seizoen van de biologische peren betreft, hebben we niet zo veel last gehad van de daling van de teelt als bij de conventionele peren", zegt een teler uit Lleida. "In feite zitten we op 80% van de teelt van een standaardjaar."

De prijzen liggen momenteel boven die van het vorige seizoen. Voor de Conference-peer lagen ze begin december 67,4% boven het gemiddelde en voor de Blanquilla-peer op 17,8%.
"Wat de vraag betreft: over het algemeen verloopt deze tijdens Kerst wat trager, omdat de consumptie concurreert met andere producten, waarvan vele exotischer zijn. De peer blijft meestal achter in deze overvloed aan aanbod. Daarom hopen we, net als in voorgaande jaren, het seizoen sterk te starten na de feestdagen."

Zuid-Afrika: Late start van seizoen met verwachte oogst van gemiddelde grootte
De raming van de perenexport voor het komende seizoen in Zuid-Afrika wordt in januari bekendgemaakt. De perenmarkt blijft positief, zegt een vertegenwoordiger van Hortgro, de organisatie van de hardfruitsector. "Europa is nog steeds onze grootste exportmarkt, goed voor 34% van alle export. Dit betekent een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar. Azië in het Verre Oosten en het Midden-Oosten hebben respectievelijk een marktaandeel van 20% en 17%."

India is een succesverhaal voor Zuid-Afrikaanse peren, die - samen met appelen - profiteren van een koudebehandeling tijdens het transport, waardoor de transporttijd korter is, terwijl steenfruit in India een koudebehandeling of fumigatie moet ondergaan.

Tijdens het afgelopen seizoen had de Packham's Triumph een kleinere oogst. De Forelle en Abate Fetel realiseerden betere volumes, met stijgingen van respectievelijk 19% en 26%, zegt de vertegenwoordiger van Hortgro. "De export van zomerperen in 2024 presteerde ook beter dan vorig jaar, met aanzienlijke stijgingen voor Rosemarie, Cheeky, Celina en Comice."

Noord-Amerika: Kortere binnenlandse perenaanvoer
De Pacific Northwest heeft te maken met een van de kortste perenoogsten in de recente geschiedenis, voornamelijk door weergerelateerde problemen. Het lenteweer beïnvloedde de oogst, waardoor variëteiten zoals Bosc minder produceerden, terwijl Bartlett-peren vorstschade opliepen.

De Bartlett-peren zullen waarschijnlijk midden tot eind februari klaar zijn, terwijl Bosc-peren in maart geoogst kunnen worden, twee maanden eerder dan normaal. Anjou-peren zouden beschikbaar moeten zijn tot juni, terwijl ze normaal gesproken tot juli of zelfs augustus beschikbaar blijven.

Ondertussen is de perenconsumptie gestegen, vooral bij de millennialgeneratie, wat het beheren van het aanbod nog uitdagender maakt. Wat ook bijdraagt aan de groeiende consumptie is de goede eetkwaliteit van peren dit jaar. De vraag is op dit moment echter voldoende.

Dit maakt de prijszetting een uitdaging, omdat het moeilijk is om de FOB-prijs hoog genoeg te verhogen om het lagere volume goed te maken. De perenprijzen zijn dit seizoen echter sterker. Dit betekent dat de deur voor importen eerder wordt geopend dit seizoen. In Canada begint de oogst van Zuid-Afrikaanse peren in week 52 tot week 1, en er wordt een normale oogst verwacht met vergelijkbare volumes als vorig jaar.

Op vrijdag 10 januari 2025: Overzicht wereldmarkt sinaasappelen