"Dit jaar heeft de oogst zich hersteld vergeleken met voorgaande jaren", zegt Cristian Tozzi van Tozzi Frutta, een Italiaanse kiwiteler met 25 hectare eigen productie die ook fruit aankoopt bij andere telers in het land. "We zitten boven de 20 ton per hectare. Toch blijft het totale volume achter in vergelijking met een paar jaar geleden. Wel zien we gemiddeld grotere maten. Het ontbreekt ons zelfs aan kleinere vruchten, die normaal in punnets worden verpakt."
"We zitten nu in de periode waarin overal tegelijk wordt geoogst en de markt overspoeld raakt. Dit zal nog een paar weken zo blijven. Het Italiaanse aanbod heeft concurrentie van de Griekse kiwi's, die erg scherp geprijsd zijn. Daarnaast zijn er mogelijk nog kiwi's uit het zuidelijk halfrond in opslag die eerst verkocht moet worden. Hierdoor heeft iedereen fruit dat snel de markt op moet."
Cristian Tozzi bij een koelcel
Om de concurrentiepositie te versterken, heeft Tozzi het afgelopen jaar geïnvesteerd in technologie. "Om de kwaliteit te behouden en altijd kiwi's met een goede smaak te kunnen leveren, hebben we onze koelcellen uitgerust met gecontroleerde atmosfeer. In combinatie met ethyleenabsorbeerders en ozonreiniging, die geen residuen achterlaat, kunnen we de kiwi's beter en langer bewaren. Zo kunnen we exporteren naar verre markten en blijven we kiwi's van topkwaliteit aanbieden tot in juni."
Tozzi Frutta verhandelt groene kiwi's van de rassen Hayward en Boerica, afkomstig uit de regio's Emilia-Romagna, Lazio en Calabrië.
Voor meer informatie:
Tozzi Frutta
Via Zampeschi 172
47122 Forlì (Italië)
[email protected]
www.tozzifrutta.it