"Het is geen topoogst, maar het is een stabiele, mooie, kwaliteitsoogst die we aan het binnenhalen zijn," zegt Gabriël Viljoen, voorzitter van de Orange River Producers' Association over de oogst die zijn vruchten afwerpt: de eerste is de markt in Europa voor Kerst, die (zoals twee maanden geleden duidelijk werd) een gunstige markt zou zijn voor vroege Zuid-Afrikaanse druiven: Europa's eigen druivenseizoen eindigde immers vroeg door de overstromingen in Spanje.
De Peruaanse druivenoogst uit de Piura regio is gedaald door de geringe regenval in het Amazonebekken. Bovendien (en dat is dit jaar voor het eerst gebeurd, merkt Viljoen op) trekken containers voor Chileense kersen naar China containers weg bij de export van Peruaanse druiven.
"De noordelijke provincies en Orange River regio hebben ongeveer 3 miljoen kartons met druiven in transit die voor Kerst zullen arriveren. Het seizoen is vier tot zes dagen te laat begonnen, dus er is veel vraag naar fruit."
De huidige marktomstandigheden zijn positief voor Zuid-Afrikaanse druiven en het is een heel mooi lanceerplatform voor de drie druivenregio's in de Westkaap die de komende weken zullen beginnen met oogsten. Ongeveer 75% van de Zuid-Afrikaanse druivenexport vindt nog steeds zijn weg naar Europa.
Eerder Chinees Nieuwjaar
De volgende markering is Chinees Nieuwjaar, dat komend jaar vroeger valt op 29 januari 2025. Druiven voor deze gelegenheid kunnen worden verpakt tot de eerste week van 2025 en het is een veeleisende selectie om variëteiten te kiezen die het meest geschikt zijn voor de hoge kwaliteitseisen van de Chinese markt.
Rozijnen zijn een andere pijl op hun boog en ook hier hebben de weersomstandigheden elders (in Turkije, in dit geval) dit jaar in hun voordeel gewerkt en zal de rozijnenexport het komende jaar lucratief zijn.
"Onze weersomstandigheden zijn ideaal dit jaar - we verwachten voorlopig geen regen en de voorspelde warme dagtemperaturen zullen een gunstige rijping bevorderen," zegt hij. "Om te voorkomen dat er op het heetst van de dag wordt gewerkt en om de kwaliteit van het fruit te behouden, worden de druiven vanaf 3 uur 's ochtends bij lamplicht gesneden, zodat de arbeiders om 9 uur uit de zon kunnen zijn."
Elk blok wordt in de loop van een week drie keer geknipt: eerst de kleinere, snel rijpende trossen, dan het grootste deel van de oogst en tot slot de laatste deel druiven die moet rijpen. Als het fruit rijp is, moet het worden weggehaald en verpakt.
Druiven worden via verschillende Zuid-Afrikaanse havens verzonden, zoals Kaapstad, Gqeberha (Port Elizabeth) en Durban. Sommige telers exporteren ook volumes via Walvis Bay in Namibië. Er is een scala aan opties beschikbaar om ervoor te zorgen dat de druiven de verschillende markten binnen een optimaal tijdsbestek bereiken.
Na tien intense weken van oogsten kan het voelen alsof er een strijd is gestreden en dit jaar hopen de telers van Orange River druiven op een overwinning.
Voor meer informatie:
Gabriël Viljoen
Orange River Producers' Association (ORPA)
Tel: +27 82 373 4769
[email protected]