Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe chocoladekleurige aubergine

De Zweedse botanicus Carl Linnaeus noemde chocolade ooit het "voedsel van de goden". Nu inspireert het concept 'chocolade' ook innovaties in de wereld van groenten. In de jaren 70 bracht Syngenta de eerste chocoladekleurige tomaat op de markt. Later volgde Rijk Zwaan met de donkerbruine Palermo paprika. Vandaag voegt Beyond Seeds daar een bijzondere aubergine aan toe: de beChoc, die in Almería werd gepresenteerd.

"De beChoc is het resultaat van een intensief veredelingsprogramma", vertelt Francisco Bermúdez van Beyond Seeds. "We hebben genetica van wilde auberginesoorten gebruikt om de diversiteit binnen de aubergine als soort te vergroten." Het resultaat? Een langwerpige aubergine in Japanse stijl met een unieke, diepbruine kleur en nieuwe smaak- en voedingskenmerken.

"De bruine kleur komt door chlorofylpigmenten, die de beChoc een milde, kruidige smaak geven. Door het hoge gehalte aan chlorogeenzuur is deze groente ook zeer gezond", legt Bermúdez uit. Chlorogeenzuur heeft sterke antioxidante eigenschappen en kan ontstekingen verminderen, het hart beschermen en zelfs een rol spelen bij de preventie van diabetes.

De beChoc onderscheidt zich ook door haar gebruiksgemak. Dankzij haar lage vezelgehalte en minder sterke olie-absorberende eigenschappen is deze aubergine ideaal om te frituren. "Het is niet zomaar een groente; de beChoc is een functioneel voedingsmiddel", aldus Bermúdez.

En het blijft niet bij deze ene variëteit. Beyond Seeds werkt aan een complete lijn van chocoladekleurige aubergines. "Volgend jaar presenteren we drie nieuwe rassen om de collectie compleet te maken", kondigt Bermúdez aan.

Toegankelijk voor elke teler en handelaar
De teelt van de beChoc verschilt nauwelijks van traditionele aubergines en is geschikt voor zowel herfst- en winter- als voorjaars- en zomerseizoenen. "De teelt en afzet staan open voor alle bedrijven die met deze bijzondere aubergine willen werken", benadrukt Bermúdez.

De lancering van de beChoc vond plaats in het Gastronomisch Centrum van chef-kok Tony García in Almería, met steun van de gerenommeerde Belgische kok Frank Fol, bekend van de We're Smart Guide, een vegetarische restaurantgids, en nieuwe patron van de stichting Cellbitec. Deze stichting, opgericht door Beyond Seeds, zet zich in voor kankeronderzoek en de bestrijding van degeneratieve ziekten.

"Onze samenwerking met We're Smart World sluit naadloos aan bij onze visie", zegt Bermúdez. "We willen niet alleen groenten promoten, maar ook verloren biodiversiteit terugbrengen. Van de circa 300.000 plantensoorten wereldwijd consumeren we slechts een fractie. Door domesticatie en economische belangen zijn talloze soorten vergeten."

Met de opbrengsten uit royalty's en zadenverkoop ondersteunt Beyond Seeds niet alleen biodiversiteit, maar ook sociaal-maatschappelijke doelen. "We combineren innovatie met maatschappelijke impact, en dat maakt ons werk zo waardevol", besluit Bermúdez.

Voor meer informatie:
Beyond Seeds
Sede Científica PITA, UAL Campus
04120 Almería – Spanje
Tel: +34 950 21 45 48
https://beyond-seeds.com

Publicatiedatum: