Een paar dagen geleden zijn de eerste Griekse avocado's van het nieuwe seizoen binnengekomen. Op het eiland Kreta is de oogst begonnen met de Zutano-variëteit, waarbij telers 2,60 euro per kilogram ontvangen. "Het oogstvolume bestaat nu voornamelijk uit Zutano en een paar Bacon avocado's," zegt Yorgos Kornarakis, directeur van de fruitverkoop bij de landbouwcoöperatie van Chania. "De eerste grote partijen uit Chania zijn al binnen. Begin november zullen de eerste grote partijen arriveren, wanneer de Fuerte-boomgaarden in productie komen. Het lijkt erop dat de prijzen stabiel zullen blijven tot half november. Daarna wordt een prijsdaling verwacht, maar in februari komen de prijzen altijd weer terug."
Kornarakis voorspelt ook een goede oogst voor de late variëteiten: "Het lijkt erop dat het nieuwe seizoen beter zal zijn dan het vorige, aangezien er geen herhaling is van de lange vruchtval die we vorig seizoen hebben meegemaakt bij de rassen Hass en Reed. Er zijn natuurlijk een paar plekken waar het speciale microklimaat schade heeft toegebracht aan de vruchtzetting van Hass, terwijl er in het voorjaar op diezelfde plekken ook een paar effecten te zien zullen zijn bij Reed. We verwachten echter een veel rijkere oogst van beide variëteiten, die het grootste deel van onze coöperatieve oogst vormen en samen meer dan 800 ton kunnen opleveren dit jaar."
De Europese markt is één geval, de Griekse markt is een ander
Het lijkt erop dat de Griekse retailers en consumenten heel anders tegen avocado aankijken dan de Europeanen. Volgens de verkoopdirecteur van de coöperatie in Chania is er één groot verschil: "Onze coöperatie is de afgelopen jaren begonnen met het promoten van de teelt van Lamb Hass, een late variëteit voor onze zomerleveranties. Lamb Hass boomgaarden leveren grote vruchten op. Hoewel Lamb Hass een uitzonderlijke variëteit is en in lijn is met de internationale consumptietrends, zijn Griekse supermarktketens helaas gewend om groene avocado's te ontvangen en wanneer ze vruchten met een donkerbruine schil ontvangen, weigeren ze die. In het geval van Hass en Lamb Hass betekent dit dat de supermarkten hun eigen winstgevendheid ondermijnen, omdat deze twee variëteiten alleen de juiste smaak hebben als ze een donkere schil aan de boom hebben. Wanneer de Griekse groene avocado's op zijn, beginnen dezelfde retailers avocado's met een groene schil te importeren. Wij van onze kant hebben actie ondernomen om deze mentaliteit te veranderen door middel van reclamecampagnes. Er is enig succes en we blijven het verbeteren." Er zijn nog meer verschillen in het type avocado's dat verhandeld wordt op de Griekse markt en daarbuiten: "Onze conventionele teelt is gericht op zowel binnenlandse als buitenlandse markten, maar onze hele biologische oogst gaat naar de export. We verschepen avocado's naar Frankrijk, Denemarken, België en Nederland," zegt de Kretenzische verkoopdirecteur.
Kretenzische telers blijven avocado's planten
Zoals Kornarakis aangeeft, blijft de uitbreiding van avocadoplantages op Kreta op schema, hoewel in een lager tempo dan de afgelopen jaren. Hij stelt dat de dominante variëteiten Fuerte en Hass zijn: "Avocado's zijn misschien veeleisend om te telen en elk jaar zien we wel wat onvolkomenheden in het fruit, maar ze blijven groeien. De reden is simpel: ze vormen het meest winstgevende alternatief voor de citrusteelt, die veel problemen heeft met de teelt en lage prijzen kent. Laat ik het duidelijk stellen", zegt Kornarakis kordaat, "een teler krijgt 50 euro betaald voor een doos avocado's van 20 kg, terwijl hij op hetzelfde moment voor een doos sinaasappels van 20 kg in het beste geval tien keer minder krijgt."
Aan de andere kant is niets gemakkelijk. "Wat ons stoort in de concurrentie van buitenlandse avocado's is de prijs. Terwijl de Kretenzische telers 2,50 euro/kg betaald krijgen, worden de geïmporteerde aan 1,90 euro/kg geleverd op de centrale groothandelsmarkten van Athene en Thessaloniki. Dit is een groot verschil. Onze contrapunten zijn de smaak en de kwaliteit van ons fruit, waarop we ons richten om betere prijzen van onze kopers te krijgen," concludeert de verkoopdirecteur van de landbouwcoöperatie van Chania.
Voor meer informatie:
Yorgos Kornarakis
Agricultural Cooperative of Chania
Tel: +30 69732 39710
[email protected]
https://www.chaniacoop.gr