"We zijn net klaar met de oogst van zoete aardappelen. De laatste worden eind deze week geoogst," zegt Panagiotis Georgoulis, eigenaar van Georgoulis Glykopatates, een gespecialiseerde teler en verpakker van zoete aardappelen in Messinia, Griekenland. Volgens hem is het volume van de zoete aardappelvelden recentelijk toegenomen, maar over het algemeen is het seizoen gekenmerkt door een gemiddelde opbrengst. "Op dit moment halen we ongeveer 30 ton per hectare, maar de totale seizoensopbrengst ligt tussen de 20 en 25 ton per hectare. Dit komt door de problemen die we hebben gehad met de extreme hitte van de afgelopen maanden. De prijzen voor telers liggen momenteel op 0,70 euro per kilogram, wat een eerlijke prijs is en zelfs goed als je een teler bent met een verhoogde opbrengst."
Nu hij klaar is met de oogst, gaat zijn aandacht uit naar het verhandelen van zijn voorraad. Hij is er optimistisch over: "We hebben een samenwerking met een grote retailketen die actief is in heel Europa, dus onze producten worden verhandeld op zowel de binnenlandse als buitenlandse markten, zoals Roemenië en Bulgarije. We zien een sterke vraag en daarom denken we dat onze voorraden half maart op zullen zijn, wat vrij vroeg is. Ons bedrijf beschikt over een modern pakstation dat goed is uitgerust om te voldoen aan de hoge normen van de Europese supermarktketens. We staan open voor nieuwe samenwerkingen, zelfs met een spotkarakter, maar dit jaar is er niet genoeg product om uit te breiden."
De teelt van zoete aardappelen wint aan populariteit onder de telers van Messinia, dat het hart van deze teelt in Griekenland vormt. "Nog maar zes jaar geleden waren er hier slechts twee hectaren en vandaag bereikt het areaal ongeveer 120 ha. Het is een zeer aantrekkelijk gewas, omdat het tijdens de groeifase weinig behandelingen nodig heeft. Het is bijna een biologisch gewas," zegt de eigenaar van Georgoulis Glykopatates, een pionier in de Griekse zoete aardappelsector. "We zijn geïnteresseerd in het uitbreiden van onze zoete aardappelplantages, maar wat ons zorgen baart, is dat zoete aardappelen veel water nodig hebben, omdat het een zomergroente is. Dit is de factor die hun algehele expansie in ons gebied kan tegenhouden, omdat er onzekerheid is over de toekomstige watertoereikendheid," concludeert Georgoulis.
Voor meer informatie:
Panagiotis Georgoulis
Georgoulis Glykopatates
Tel.: +30 694 579 6116