Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte richt nationale Raad op voor aardbeientelers en -exporteurs

De Egyptische telers en exporteurs van aardbeien hadden al veel eerder een organisatie moeten oprichten die hen verenigt. Deze maand werd de Raad voor Aardbeientelers en -exporteurs opgericht, ondanks dat Egypte al jaren een van de grootste telers en exporteurs van verse en diepgevroren aardbeien ter wereld is. Emad Mahdy, CEO van Al Fayruz Nurseries, stelt: "Het is waar dat de organisatie te laat kwam, maar we hebben haar nu meer dan ooit nodig."

"We hebben al tientallen jaren een vereniging van aardbeientelers. Het was de eerste in het Midden-Oosten en een van de eerste ter wereld. Maar we moesten de volgende stap zetten op het gebied van synergie en organisatie van de sector. Onlangs werden de inspanningen opgevoerd, met de steun van het ministerie van Landbouw, om de langverwachte raad op te richten," zegt Emad Mahdy.

"We moesten samenkomen, als telers, exporteurs en overheidsfunctionarissen, vanwege de dringende moeilijkheden en uitdagingen waarmee de aardbeiensector wordt geconfronteerd. Sinds 2019 is Egypte 's werelds grootste exporteur van diepgevroren en verwerkte aardbeien en strijdt het om de tweede of derde plaats in de export van verse aardbeien. De laatste tijd worden we echter geconfronteerd met een aantal problemen in alle stadia van de teelt en de export. De structuur van de teelt, die gedomineerd wordt door kleinschalige telers en coöperaties, maakt het onmogelijk om deze problemen aan te pakken zonder een overleg- en besluitvormingsorgaan waarbij alle spelers uit de sector betrokken zijn, naast de overheid en andere belanghebbenden."

De oprichtingsverklaring van de raad somt een lange lijst van uitdagingen op die de aardbeiensector in Egypte bedreigen, evenals de interventiegebieden van de raad, maar de meest dringende missies die momenteel aan de raad zijn toevertrouwd, zijn volgens Emad "de klimaatverandering, de verslechtering van de kwaliteit van de planten en de dumpingpraktijken die de prijzen naar beneden haalt."

"Telers klagen over de verslechtering van de kwaliteit van de planten, niet alleen als gevolg van de klimaatverandering, maar ook door de wurggreep van agenten van veredelaars, die ons geen technisch advies of de nieuwste variëteiten geven, ondanks het feit dat Egypte het UPOV-verdrag heeft ondertekend. Het is nu aan de Raad om planten te importeren volgens strenge normen en ze onder de best mogelijke omstandigheden onder telers te verspreiden. De Raad heeft ook de missie om inspanningen te initiëren en te coördineren met onderzoeksinstellingen in Egypte om uitsluitend Egyptische rassen te ontwikkelen, aangepast aan onze nieuwe klimatologische realiteit en die ons in staat zullen stellen om ons te bevrijden van de zware last van rechten op het gebruik van internationale rassen en de daaruit voortvloeiende geschillen."

"Er zijn ook veel verbeterpunten in de praktijken van aardbeiprofessionals in Egypte", vervolgt Mahdy. "De rol en onmiddellijke missie van de Raad is om te breken met de anarchie die heerst in de sector. De instrumenten zijn talrijk, zoals het vaststellen van een officiële lanceerdatum voor het seizoen, het vaststellen van volumequota voor elk land van bestemming in overeenstemming met de behoeften, het invoeren van uniforme verpakkings- en naamgevingsnormen, het uitvoeren van algemene kwaliteits- en MRL-audits en het opzetten van een prijsactie handelssysteem. Stroomopwaarts, op het niveau van de teelt, hebben we een reeks maatregelen die op nationaal niveau moeten worden uitgevoerd op het gebied van teeltbedrijven."

Tot slot heeft de Raad logistiek aangewezen als een gebied waar dringend actie moet worden ondernomen, aldus Mahdy. Hij legt uit: "Meer dan 30% van het volume gaat verloren tussen de oogst en de verpakking alleen al, we moeten de behandeling en opslag van het fruit verbeteren. De sector lijdt ook onder de exorbitante kosten van internationaal transport, over zee, over de weg en door de lucht. De overheid wordt opgeroepen om een politieke rol te spelen bij het oplossen van de problemen die we hebben met internationaal transport en congestie in de havens van bestemming."

Mahdy concludeert: "De Raad voor Aardbeientelers en -exporteurs, onder leiding van Liwa Ashraf Elsharkawy (waarbij Liwa een Egyptische militaire rang is die gelijkstaat aan generaal-majoor), heeft als doel de positie van Egypte op de internationale aardbeienmarkt te behouden. De Raad wil leren van de succesvolle ervaringen van soortgelijke organisaties in Spanje, Nederland en Italië, en dichter bij huis in Marokko. Daarnaast wil de Raad zich laten inspireren door andere Egyptische organisaties zoals de citrus-, aardappel- en dadelraden, die als voorbeeld kunnen dienen."

Voor meer informatie:
Emad Mahdy
Al Fayruz Nurseries
Tel: +201014040722
[email protected]

Publicatiedatum: