Ook dit jaar hebben veel fruitteeltgebieden in Europa ernstige oogstverliezen geleden door extreme weersomstandigheden. Het Laimburg Research Centre heeft een grootschalig onderzoeksproject opgezet om de continuïteit van de fruitteelt te waarborgen in tijden van klimaatverandering. Het onderzoekswerk van het Zuid-Tiroolse instituut is gebaseerd op vijf hoekstenen, waaronder klimaatneutrale land- en tuinbouw. Tijdens zijn presentatie op de DOGK van dit jaar gaf Walter Guerra inzicht in de actuele onderwerpen en eerdere onderzoeksresultaten.
De gletsjers en daarmee de watervoorraden in het Alpengebied van Zuid-Tirol zullen naar verwachting tegen 2050 verdwenen zijn, benadrukte Guerra. Ondertussen blijven extreme weersomstandigheden zoals zware regenval en overstromingen toenemen en daarmee ook de gevolgen voor de lokale fruitteelt. Door de stijgende temperaturen is het waterverbruik al met 20 procent toegenomen. Bovendien zijn de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht bijzonder belangrijk voor het groeiproces van de appel. De temperaturen worden echter steeds gelijkmatiger, waardoor de verschillen kleiner worden.
Dr. Walter Guerra van het Laimburg Research Centre verwees ook naar de positieve effecten van klimaatverandering, zoals meer vruchtzetting en grotere vruchten.
Strijd tegen klimaatverandering
Volgens Guerra zijn sommige specifieke gevolgen voor de fruitteelt ernstig. "De volle bloei vindt steeds vroeger plaats, wat het best wordt geïllustreerd door het voorbeeld van de Golden Delicous, de meest geteelde appel in Zuid-Tirol. Als gevolg hiervan hebben fruittelers te maken met een hoger risico op bloesemvorst. Hetzelfde geldt voor de verhoogde plaagdruk in de fruitteelt, vooral de bruin gemarmerde schildwants, evenals nieuwe ziekten zoals Glomella-bladvlekkenziekte. Het fenomeen zonnebrand leidt tot een toename van fysiologische defecten en de interne en externe kwaliteit van appelen en hun houdbaarheid worden ook steeds meer aangetast." In nauwe samenwerking met andere Europese onderzoeksinstituten worden nieuwe veredelingstechnologieën ontwikkeld in de zoektocht naar veerkrachtige appelrassen. De nieuwste onderzoeksresultaten worden dit jaar gepresenteerd op de Interpoma in Bolzano.
De Zuid-Tiroolse appelsector heeft al tal van maatregelen genomen in de strijd tegen klimaatverandering, aldus Guerra. Een goed voorbeeld van succesvolle gewasbescherming is vorstbeschermende irrigatie. Dit is echter niet in alle gebieden mogelijk en daarom worden de relatief dure anti-vorstkaarsen nog steeds gebruikt. Verschillende oplossingen voor slimme irrigatie van boomgaarden worden momenteel ook getest op hun bruikbaarheid. "Het belangrijkste voor telers is dat we praktische en betaalbare oplossingen bieden. Een voorbeeld hiervan zijn beschermingsnetten, waarbij de beproefde hagelnetten steeds meer multifunctionele netten worden die ook worden gebruikt tegen zon en plagen. Een ander voorbeeld is pneumatische ontbladering om het uiterlijk van het fruit te verbeteren."
Op kennis gebaseerde rassen- en locatieselectie
Volgens Guerra ligt de sleutel tot succes vooral in de op kennis gebaseerde selectie van variëteiten en locaties. De voortdurende dialoog tussen onderzoekers en marketeers is hierbij cruciaal. "Het gaat in de eerste plaats om het telen van het juiste ras op de juiste locatie. Uiteindelijk moet je over 10-20 jaar kunnen leven van de planten die je vandaag plant," besluit Guerra.
Voor meer informatie:
Dr. Walter Guerra
Laimburg Research Centre
Tel.: +39 (0)471 969 678
[email protected]
www.laimburg.it