Veel citrusexporteurs uit de Oostkaap hopen het seizoen tegen het einde van de maand af te sluiten; het is een "chaos" in de twee havens die deze provincie bedienen, Port Elizabeth en Ngqura, na een bijzonder strenge winter die resulteerde in verschillende olielekkages langs de Zuid-Afrikaanse kust en verlies van lading. Het containerschip MSC Apollo lekte olie in de buurt van pinguïnkolonies en het schip neemt momenteel een kostbare ligplaats in bij de Ngqura Container Terminal.
De Cape of Storms doet zijn naam eer aan en heeft er deze winter toe geleid dat een aantal schepen in nood door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten is gered. "De toename van incidenten met verlies van lading valt samen met een toename van schepen die omvaren rond Kaap de Goede Hoop om Houthi-aanvallen in de Rode Zee te vermijden," schrijft Mike Schuler in gCaptain.
Koelhuizen Oostkaap "barsten uit hun voegen"
"Het is hier een complete chaos", zegt een exporteur in de Oostkaap. "Elke koelcel barst uit zijn voegen omdat we niet kunnen laden in het tempo waarin het binnenkomt."
De koelhuizen in het nabijgelegen Langkloof, waar appels en peren worden geteeld, vormen een back-up voor de koelhuizen in de Gamtoos en Sundays River Valley.
"Vorige week konden we niet laden vanuit de Oostkaap en moesten we dat in het weekend inhalen. Vandaag zijn de havens voor de derde achtereenvolgende dag weer aan de wind, dus in dit tempo zullen we dit weekend weer moeten laden. Als we dit weekend geen grote hoeveelheden citrus kunnen laden, moeten we misschien volgende week volumes naar Langkloof verplaatsen, wat vreselijk duur is."
Er is minder druk op de haven van Kaapstad, waar het weer rustig is en het fruit gestaag wordt geladen, ondanks een ander schip in nood dat ligplaats inneemt.
Daling van 30% in nationale volumes
De nationale citrusoogst was een derde lichter, met een tekort aan bijna allesbehalve late mandarijnen, merkt een exporteur in Kaapstad op.
Black spot op citrusvruchten heeft velen ertoe aangezet om hun sinaasappelen liever te laten verwerken en zo de exportkosten en -risico's te vermijden en te profiteren van de hoge prijzen voor sinaasappelsap, wat zijn weerslag heeft gehad op de exportvolumes.
Veel exporteurs hebben laten weten dat ze moeite hebben om hun orders dit seizoen binnen te halen, terwijl ook lokale consumenten minder sinaasappels in de schappen zien liggen.
Gelukkig, zo merkt de exporteur uit de Oostkaap op, zijn de problemen met ongewoon lage zuurniveaus, die dit seizoen wijdverspreide gebieden in het hele land waar citrus wordt geteeld teisteren, niet aanwezig op de Midknights en Valencia's die ze momenteel verpakken.