Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
China nu ook in top 3

Peru verslaat Chili als grootste druivenexporteur

Peru is momenteel de grootste exporteur van druiven wereldwijd, een verandering die in 2023 plaatsvond toen het Chili, de voormalige leider, voorbijstreefde. Peru heeft een voordeel door een langer groeiseizoen en goedkopere arbeidskrachten. Gemiddeld groeit de export van Peruaanse druiven met 14,3% per jaar, wat neerkomt op een toename van 66.000 ton. Daarentegen daalt de export uit Chili elk jaar met 6,6%, oftewel 40.000 ton.

"De wereldmarkt voor druiven ondergaat een belangrijke transformatie. Veel landen vervangen oude druivenrassen door nieuwe variëteiten die beter inspelen op de snel veranderende consumentenvoorkeuren. Daarnaast is er een groeiend aanbod van rassen die beter bestand zijn tegen plagen, ziekten en klimaatstress. Deze veranderingen zijn cruciaal, omdat de wereldwijde fruitmarkt tekenen van stagnatie vertoont en steeds meer concurrentie ondervindt van nieuwere producten zoals blauwe bessen. Peru is overigens ook wereldleider in de export van blauwe bessen," zegt Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

In 2023 heeft China een aanzienlijke spron gemaakt door twee plaatsen te stijgen en de op twee na grootste exporteur van druiven te worden. Hierdoor verdrong China Italië en Zuid-Afrika van respectievelijk de derde en vierde plaats. China verhoogt zijn export met 7,4% per jaar, wat neerkomt op een toename van 28.000 ton. Tegelijkertijd daalt de export uit Italië jaarlijks met 10.000 ton.

Een andere opmerkelijke trend is de aanhoudende groei van de export van Indiase druiven, die met een indrukwekkende 10,2% per jaar toeneemt. Dankzij deze groei klom India tegen het einde van 2023 naar de achtste plaats op de wereldranglijst van exporteurs, waarmee het de Verenigde Staten van die positie verdrong. De export uit de Verenigde Staten vermindert jaarlijks met 10%.

Turkije, dat de top tien van grootste druivenexporteurs afsluit, heeft zijn export in 2023 aanzienlijk verminderd, waardoor het onder zijn gebruikelijke rangschikking is gezakt. De Turkse druivenexport vertoont tekenen van stagnatie, en het land moet dringend oude rassen vervangen en de productkwaliteit verbeteren om beter te kunnen concurreren op de markt.

Binnen de top 20 valt Mexico op door een gemiddelde jaarlijkse daling van de export van 21%, waardoor het moeite heeft om te concurreren met Peru. Ondertussen groeit de export van Braziliaanse druiven met 10,6% per jaar, terwijl de export uit Moldavië met 6% toeneemt. Moldavië klom naar de 18e plaats op de wereldranglijst, terwijl Oezbekistan, dat in 2022 nog in de top 10 stond, in 2023 is gezakt naar de 20e plaats. Deze scherpe daling is te wijten aan het massaal afsterven van planten in de druivengaarden in Oezbekistan en andere Centraal-Aziatische landen als gevolg van vorst.

Bron: EastFruit

Publicatiedatum: