Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Koudere winter in Zuid-Afrika maakt betere kiwioogst mogelijk"

Het werk van het aanbrengen van budbreak-chemicaliën op elke knoop die naar verwachting eind deze maand zal bloeien—op elke kiwiplant, die is gesnoeid tot ongeveer 32 stokken van 2,5 meter lang, met knopen om de 75 tot 100 mm—is afgerond. "Nu", zegt teler Danie Meyer van Nooyenskopje in Magoebaskloof, Limpopo Province, "begint het aangename wachten op de kiwioogst van volgend jaar."

Met de bloei ontstaat ook de behoefte aan veel bijenkasten. Meyer heeft vijftig bijenkasten op het teeltbedrijf en haalt er nog meer binnen, want als het op bestuiving aankomt, zijn er geen kortere wegen. Goede bestuiving zorgt voor een goede vruchtgrootte, maar het omgekeerde geldt ook. "Het stuifmeel van kiwi's is nu ongeveer net zo duur als cocaïne," grapt hij. Ze oogsten hun eigen stuifmeel van de mannelijke planten, die op dit moment ook actief zijn.

Uitstekende lenteknop op de kiwiboomgaarden van Nooyenskopje

Buitengewone prijzen voor de lage groene kiwioogst van 2023
"Een teler is altijd optimistisch, en we verwachten altijd dat volgend jaar beter zal zijn," zegt hij, "en dus weet ik dat volgend seizoen zeker beter zal zijn!" Sinds zijn dochter en schoonzoon zich vijf jaar geleden bij het familiebedrijf aansloten, is er op het teeltbedrijf in Nooyenskopje een pakstation van 650 m² gebouwd en worden de kiwi's van 12 ha nu bij de bron geladen. Over twee jaar wordt de kiwiteelt van Nooyenkopje uitgebreid met nog eens 3,5 hectare.

Het afgelopen seizoen brachten prijzen voor groene kiwi's die hij "fenomenaal" noemt - prijzen die nog nooit eerder op de lokale markt zijn gezien. Deze hoge prijzen hielden het hele seizoen stand, mede omdat de kiwi-oogst met 30% daalde. Dit was het gevolg van een ondermaatse koudeperiode tijdens de winter van 2022, aldus Meyer. Tot nu toe heeft de huidige winter minder dan de 800 tot 1.000 koude-eenheden opgeleverd die nodig zijn, maar het was in ieder geval kouder dan de vorige winter.

"Dit jaar ontvingen we R75 tot bijna R80 [4 euro] per kilo voor groene kiwi's op de markt in Johannesburg—de hoogste prijzen die we ooit lokaal voor groene kiwi's hebben ontvangen. Deze prijzen hielden het hele seizoen stand door de combinatie van een laag aanbod en een hoge vraag."

Het is interessant om op te merken dat de kiwi-oogst overal op het zuidelijk halfrond lager was, en om dezelfde reden als in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika in kiwi's houden
Nooyenskopje is de nationale kiwileverancier van Freshmark, de versdivisie van Checker, die in totaal 943 Shoprite-, Checkers- en Checkers Hyper-winkels in heel Zuid-Afrika bevoorraadt. "We hebben kiwi's beschikbaar voor een zeer lange periode van maart tot juni, want dat is waar Checkers naar op zoek is: consistentie."

Nooyenskopje levert Checkers groene, rode en gele kiwi's, evenals kiwibessen, maar het moet gezegd worden dat er voor Zuid-Afrikanen maar één kiwi is en dat is de bekende Hayward groene kiwi.

Elke kiwi die in Nooyenskopje wordt geplukt krijgt een adres, meestal binnen de landsgrenzen, maar een fractie van ongeveer 12% wordt overgevlogen naar een zorgvuldig uitgekozen groep klanten in Nederland, Saoedi-Arabië, Hongkong en Singapore, met geselecteerde volumes naar klanten met wie Meyer een directe relatie heeft; hij wil het aantal tussenpersonen verminderen die invloed hebben op de uiteindelijke prijs die de teler moet accepteren. Meyer heeft helemaal geen contact met de havens; alles wat geëxporteerd wordt, wordt per vliegtuig of vrachtwagen vervoerd.

Hij is aanwezig op de AGF-markten in Gauteng, waar hij levert aan Alex Christodolides van GROW Botha Roodt op de markt in Johannesburg, waar Nooyenskopje sinds 1994 kiwi's naartoe stuurt, en enkele pallets naar de markt in Tshwane, vaak in directe opdracht van kopers die het fruit op de markt ophalen en op het vliegtuig zetten naar nabijgelegen landen zoals Mauritius, Madagaskar en Kenia.



Onrealistische verwachtingen van de export van gele kiwi's
Gele kiwivariëteiten zijn een veelbesproken onderwerp in Zuid-Afrika. De interesse wordt aangewakkerd door cultivaragenten die bij telers "soms onrealistische verwachtingen" wekken over de prijs en opbrengst per ha van deze variëteiten. Gele variëteiten worden in Zuid-Afrika zes weken eerder geoogst dan in Nieuw-Zeeland, of dat is het plan, merkt hij op, maar in werkelijkheid is de oogst van gele kiwi's in Nieuw-Zeeland de afgelopen twee jaar eerder geweest, terwijl vertragingen in de Zuid-Afrikaanse havens de reistijd kunnen verlengen.
"Telers kunnen zich laten meeslepen door de beloften van betaling in vreemde valuta, maar er zijn nog veel meer factoren die het succes van de export van fruit bepalen."

Zuid-Afrikaanse gele kiwi's worden door de meeste telers tijdens een korte en intense periode in maart geoogst en samen geëxporteerd via één of twee agenten. Dit model laat telers weinig controle over hoe hun materiaal wordt behandeld, zegt hij, en als de temperatuur tijdens het transport niet goed onder controle wordt gehouden op de gewenste +0,5°C, loopt een hele zending kiwi's het risico op een groot percentage onverkoopbaar fruit.

De kosten van het opnieuw sorteren van dit fruit na aankomst zijn voor rekening van de teler en worden in dollars of euro's geprijsd. Meyer zegt dat agenten altijd graag willen exporteren, behalve als er problemen optreden tijdens het transport, in welk geval ze alle verantwoordelijkheid van zich afschuiven.

Meyer stelt verder dat de teler alle risico's op zich neemt en de inputkosten voor een jaar betaalt, maar drie tot vier maanden moet wachten om een bedrag te ontvangen waarvan hij nooit zeker kan zijn. Tijdens het vorige seizoen, zegt hij, moesten sommige telers van gele kiwi's genoegen nemen met een prijs af teeltbedrijf die nauwelijks genoeg was om de verpakkingskosten te betalen. "Schokkende prijzen die, voor zover ik heb gehoord, dit seizoen in ieder geval iets beter zijn, maar niet in de buurt komen van de beloften die zijn gedaan en de verwachtingen die zijn gewekt rond gele kiwi's."



Voor meer informatie:
Danie Meyer
Nooyenskopje
Tel: +27 82 568 3224
[email protected]

Publicatiedatum: