Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mondiale biologische areaal 6,4 keer zo groot geworden tussen 2000 en 2022"

Publicatie 'Organic Sector Worldwide' geactualiseerd

Tholen - De Franse organisatie Agence BIO heeft haar publicatie over de biologische sector wereldwijd geactualiseerd. Het uit 142 pagina's bestaande rapport is nu online beschikbaar. "Het rapport 'Organic Sector Worldwide' bevat informatie over biologische productie, markten, handel en ontwikkelingsbeleid", vertelt Sarah Le Douarin namens Agence BIO. Agence BIO is het Franse agentschap voor de ontwikkeling en promotie van biologische landbouw.

In de publicatie is ontzettend veel informatie terug te vinden over de wereldwijde biologische sector. De laatste publicatie van Agence BIO over biologische landbouw in de wereld verscheen in 2020. In de tussentijd is de situatie aanzienlijk geëvolueerd, vooral in de EU.

In het hoofdstuk over de biologische regelgeving, participatieve garantiesystemen en gelijkwaardigheidsovereenkomsten staat onder meer dat volgens FIBL/IFOAM in 2022 de regelgeving voor biologische landbouw in 75 landen volledig geïmplementeerd was. Negentien landen hadden de regelgeving gedeeltelijk geïmplementeerd. En in veertien andere landen was nationale regelgeving in voorbereiding.

Er is uiteraard ook aandacht voor het bio-landbouwareaal, dat wereldwijd groeiende is. Volgens FIBL/IFOAM bedroeg het wereldwijde areaal dat biologisch werd geteeld (gecertificeerd en in omschakeling) eind 2022 96,4 miljoen hectare, een stijging van 26,6% ten opzichte van eind 2021. Dit is volgens Agence BIO een uitzonderlijke groei. Op 2,0% van de wereldwijde landbouwgrond werd eind 2022 biologisch geteeld, vergeleken met 0,3% in 2000. Tussen 2000 en 2022 is het mondiale biologisch geteelde areaal 6,4 keer zo groot geworden.

In 2022 vertegenwoordigde Australië 55% van het biologische areaal in de wereld. De top 10 landen vertegenwoordigden 82% van het biologisch geteelde areaal in de wereld. De top 10 bestaat naast Australië uit Duitsland, de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Uruguay, Frankrijk, China, Argentinië en India.Australië en India waren de landen met de grootste toename van het biologisch geteelde areaal in 2022 met respectievelijk +17,3 miljoen hectare en +2,07 miljoen hectare. Rusland was het land met de grootste afname in 2022, met bijna een half miljoen hectare minder ten opzichte van 2021.

Zo'n 315 bio-winkels in Nederland
Het rapport bevat ook de nodige informatie over de situatie op de Nederlandse markt. Onder meer: 'In Nederland wordt de biologische markt geschat op meer dan €1,8 miljard voor het jaar 2022. Het biologische aandeel in supermarkten steeg naar 4,4% in waarde in 2022. In 2022 kocht 96,4% van de Nederlandse huishoudens ten minste af en toe biologische producten. Massadistributie vertegenwoordigt ongeveer 73% van de biologische markt. De biologische verkoop in supermarkten steeg in 2022 met 36% ten opzichte van 2021. Supermarktketens hebben biologische assortimenten van tussen de 50 en 1.000 referenties. Hun biologische assortiment onder huismerk groeit. Op dit moment zijn er ongeveer 315 biologische winkels in Nederland, met een assortiment van tussen de 5.000 en 9.000 referenties.' Nederland is ook een duidelijk importland: 'In 2022 bleven de belangrijkste lidstaten die biologische producten invoerden Nederland (meer dan een derde van de volumes) en Duitsland (bijna 18%).'

Handelsland
In 2020 exporteerde Nederland voor €1,3 miljard aan biologische producten. Fruit en groenten zijn de belangrijkste geëxporteerde biologische producten. Er zijn veel herverzendingen van biologische producten uit andere landen. De belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse biologische export zijn Duitsland en de Scandinavische landen.

Nederland was met meer dan 52.000 ton in 2020 ook veruit de grootste importeur van biologische cacaobonen uit de Europese Unie (Italië op positie twee importeerde bijvoorbeeld bijna 9.000 ton). Nederland is ook de grootste importeur van conventionele cacao van de EU, omdat het na Ivoorkust de grootste cacaomaalderij en cacaoverwerkende industrie ter wereld heeft.

Zimbabwaanse bio-ananas naar Nederland
Ook op productniveau is er rondom Nederland veel informatie te vinden in het rapport. Over de ananas staat bijvoorbeeld gemeld dat diverse landen hun biologische ananasproductie ontwikkelen. In Togo was bijvoorbeeld 76% van de productie al biologisch gecertificeerd in 2022. Zimbabwe ontwikkelt zijn productie van biologische ananas om deze te exporteren naar de Europese Unie. Het land is al begonnen met de export naar Nederland. En Nederland is een belangrijke bestemming van Peruaanse bananen. 'Peru exporteerde bijna 159.000 ton biologische bananen in 2022 (+39% ten opzichte van 2021). Qua volume vertegenwoordigt biologisch meer dan 90% van de Peruaanse bananenexport. Peruaanse biologische bananen worden voornamelijk geëxporteerd naar Europa (Nederland en België), Panama en de VS.

Klik hier om de Engelse versie van de publicatie te bekijken.

Voor meer informatie:
Sarah Le Douarin
Agence BIO
[email protected]
www.agencebio.org