De Finse consument geeft steeds meer de voorkeur aan zachtfruit van eigen bodem. Lokale Finse telers doen er alles aan om het moeilijke klimaat te overwinnen en aan deze vraag te voldoen met beter smakende aardbeien, frambozen en bramen. "De teelt van zachtfruit in de vollegrond neemt elk jaar af, dus er is ruimte op de markt voor meer zachtfruit dat in polytunnels wordt geteeld," zegt Jussipekka Markkanen, de eigenaar van Tyrvännön Marja ja Vihannes.
Zij zijn een van de pioniers op het gebied van zachtfruitteelt in polytunnels in Finland, gevestigd in Hattula. Markkanen merkt op dat ze een normaal oogstseizoen voor zachtfruit hebben in 2024, met slechts een paar kleine problemen. "Normaal gesproken bezoeken we de plantenkwekerijen in Nederland een of twee keer per seizoen om de planten te zien groeien. Ons laatste bezoek was vlak voordat ze begonnen met inpakken. Deze keer zagen de aardbeienplanten er goed uit, maar er gebeurde iets na het inpakken en voordat ze bij ons aankwamen. Dit was onverwacht, maar gelukkig overleefden de Favori-planten en produceerden ze bijna een normale opbrengst. Het is een risico dat zich nog nooit heeft voorgedaan, maar met levende planten is alles mogelijk. Primocane-longcanes waren kort, maar dat was al bekend tijdens ons bezoek daar. Voor de rest hadden we een normaal seizoen. Er waren wat trips en bladluizen, maar niet in grote aantallen. De prijzen waren goed en de vraag naar aardbeien in juli was enorm. De hete lente en regenachtige zomer in Finland waren niet goed voor aardbeien in de vollegrond."
Hij zegt dat ze, ondanks de gunstige consumentenvraag naar zachtfruit uit eigen land, voorzichtig zijn om het teeltbedrijf niet te snel uit te breiden, gezien de kleine bevolking van Finland. "De sleutel is om gestaag te groeien, maar niet te snel. Finland is een land met 5,5 miljoen inwoners, dus we moeten niet in één keer te grote stappen zetten. Plantmateriaal is altijd een risico. Om dat te beperken, kopen we planten van drie bedrijven in Nederland en bezoeken we ze allemaal elk seizoen. Plaagbestrijding is cruciaal; je moet roofdieren op het juiste moment naar de tunnels brengen. Elk jaar zijn er minder en minder chemische middelen beschikbaar om te gebruiken in de zachtfruitteelt, omdat de chemische wetgeving steeds strenger wordt. Onze belangrijkste focus is dus het gebruik van biologische plaagbestrijding."
Voor hen komt het erop aan om consumenten zachtfruit met een goede smaak te geven. "Mensen in Finland willen in Finland geteeld zachtfruit eten en elk jaar willen ze meer. Smaak komt op de eerste plaats, dus we kunnen geen rassen met een beperkte smaak telen, vooral niet bij aardbeien. We zijn een van de grootste telers van zachtfruit in polytunnels, maar niet de grootste. Dat is ook niet het doel. De vollegrondsteelt van zachtfruit neemt elk jaar af, dus er is ruimte in de markt voor meer areaal onder tunnels. Zachtfruit van goede kwaliteit en met een goede smaak is wat iedereen wil."
Compliment voor teeltadviseur
Markkanen zegt dat hun gestage groei van een kleinschalige teler door de jaren heen te danken is aan hulp en netwerken uit de sector. "We zijn uitgegroeid van een kleinschalige lokale buitenteler tot een nationale operator met 8 ha polytunnels als bedrijf. We hebben nu ongeveer 4,5 ha frambozen en 3,5 ha aardbeienteelt. De sleutel tot succes was het bezoeken van zachtfruitbedrijven in het buitenland om te zien hoe zij telen en kennis te vergaren. Willem van Eldik (Delphy) speelde een grote rol in onze uitbreiding. We hebben ook genetwerkt met andere Finse telers, wat erg heeft geholpen. Je kunt niet alles wat je ziet direct toepassen op je kweekpraktijk, omdat we hier in het noorden een ander klimaat en andere seizoenen hebben. Het varieert van 60 cm sneeuw en -30 graden Celsius tot +30 graden Celsius in de zomer, met 24 uur licht per dag. We testen nieuwe variëteiten, bijvoorbeeld eerst met kleine hoeveelheden en als het goed gaat, gaan we verder. Het weer is echter geen probleem omdat we alleen in polytunnels kweken. Iedereen die in Finland woont, kent ons klimaat. We verpakken en verkopen zachtfruit gedurende 16-17 weken per jaar. Om die periode te verlengen, moeten we kassen bouwen en dat is niet onze toekomst," besluit Markkanen.
Voor meer informatie:
Jussipekka Markkanen
Tyrvännön Marja ja Vihannes OY
Tel: +35 8408 372771
[email protected]
www.tyrvannonmarjajavihannes.fi