De hagel van vorige week in de provincie Lleida heeft voor enige onzekerheid gezorgd in het Spaanse steenfruitseizoen.
"Het seizoen startte in Murcia ongeveer twee weken eerder dan normaal. Op dat moment was er ook wat fruit uit de kassen in de provincie Huelva op de markt en dus moest het kasfruit tegen veel lagere prijzen dan gebruikelijk verkocht worden om te kunnen concurreren met het aanbod uit Murcia", zegt Cecilia Fladung van Greenfood Ibérica.
"Op dit moment is de steenfruitoogst bijna volledig overgeheveld naar Lleida en Badajoz. Wij laden enkel nog maar in Lleida, paraguayo's in principe tot eind augustus en nectarines en perziken tot eind september. Al zal het dus wel een beetje afhangen van de hagelschade."
"Omdat er steeds minder fruit overblijft, gaan de prijzen week na week omhoog. Op dit moment ziet het ernaar uit dat we een gecompliceerd seizoenseinde tegemoet gaan, want Italiaanse handelaren komen hier in Spanje het steenfruit in bins opkopen en ze bieden mooie prijzen aan. Veel telers verkiezen het fruit aan de Italianen te verkopen en dus blijft er nog minder over voor de andere markten." Europech-Medfel kondigde in het voorjaar al aan dat de oogst in Italië, na een heel slecht 2023 als gevolg van de overstromingen in het noorden van het land, zich iets zou herstellen, maar nog steeds onder het gemiddelde zou blijven, zeker wat perzik en abrikoos betreft.
"Het is eigenlijk een heel goed seizoen geweest. De kwaliteit was uitstekend en de volumes waren vanaf het begin over het algemeen stabiel", vervolgt Cecilia. "De afzet van onze perziken, nectarines en abrikozen onder het merk Daily Greens is zeker in lijn met voorgaande seizoenen geweest."
"Onze telers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Toen we hun percelen in Lleida en Zaragoza bezochten, zagen we hoe ze systemen hebben voor een efficiënt watergebruik, plagen bestrijden met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en streven naar een behoud en bevordering van de biodiversiteit. En ondertussen zijn ze er ook dit jaar weer in geslaagd om fruit van goede kwaliteit te oogsten."
"In Scandinavië, onze grootste markt, is de consumptie constant gebleven gedurende het gehele seizoen en in Duitsland hebben we een sprong voorwaarts kunnen maken met ons fruit van het merk Daily Greens. Ik denk dat het te maken heeft met de maten die we dit seizoen oogsten."
"In het begin van het seizoen is het fruit doorgaans nog wat klein, maar daarna hebben onze telers grotere maten kunnen oogsten dan in voorgaande seizoenen. Scandinavië heeft een voorkeur voor de punnets, waarvoor iets kleiner steenfruit meer geschikt is, maar Duitsland verkiest de grotere maten. Daarom is de afzet op die markt bijzonder goed geweest."
Voor meer informatie:
Greenfood Ibérica
Avda. Catalunya, 33-35
17253 Mont-ras (Girona) – Spanje
Tel: +34 972 636 559
https://greenfoodiberica.es