Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zowel qua teelt als handel een traag blauwe bessenjaar"

Het seizoen voor lokale blauwe bessen begon dit jaar relatief vroeg. Op 20 juni waren er al volop vroege blauwe bessen op het teeltbedrijf van Finck, gelegen in het hart van de Lüneburger Heide. "We zijn een week eerder met de oogst begonnen dan normaal. Door de late vorst tijdens de bloei was de bestuiving dit jaar problematisch. Zoals we weten, was er veel vorst en neerslag, wat de bestuiving door bijen bemoeilijkte vanwege de voortdurend lage dagtemperaturen van ongeveer 12-14 graden. Daardoor moesten we veel hommels inschakelen, omdat zij, in tegenstelling tot bijen, ook bij kouder weer kunnen vliegen," aldus eigenaar Andreas Finck.

Door de vorst hebben vroege rassen zoals Bluetta en Patriot in sommige gevallen aanzienlijke verliezen geleden. De opbrengst van late rassen zoals Bluecrop was echter veel beter, aldus Finck, die voornamelijk geselecteerde handelspartners op de groothandelsmarkt in Hamburg bedient. Het seizoen van dit jaar loopt nu ten einde. "Er zijn nog kleine hoeveelheden Bluecrop over, en we zijn nu bezig met het oogsten van de laatste late rassen, Legacy en Liberty. We verwachten de oogst tegen 20 augustus te hebben afgerond. We merken ook dat het seizoen eerder eindigt door klimaatverandering. Mijn vader begon in de jaren 1980 met het telen van blauwe bessen. Toen werkten de plukkers nog tot ver in oktober met handschoenen aan tegen de kou om de bessen te oogsten. Dat is vandaag de dag moeilijk voor te stellen."

De nieuwe rassen in het portfolio van de familie Finck zijn Liberty, Legacy en Topshell. Een klein deel van de opbrengst vindt zijn weg naar de consument via de boerderijwinkel.

Aanhoudende zomerstilte, toegenomen concurrentie
Aan het begin van het seizoen lagen de groothandelsprijzen rond de 8,50 euro per kilogram, maar deze daalden later naar 2,80-3,00 euro per kilogram door de grotere hoeveelheden die op de markt werden gebracht. Recentelijk zijn de prijzen weer gestegen tot ongeveer 4,80 euro per kilogram, maar dat is nog steeds 1,00 euro per kilogram lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Finck zijn er twee belangrijke factoren die dit jaar de handel negatief beïnvloeden. "Ten eerste heeft de vakantiegerelateerde zomerstilte in de groothandel dit jaar veel langer geduurd dan normaal, wat de vraag lange tijd gematigd heeft gehouden. Ten tweede ondervinden we sinds de tweede week van juli sterke concurrentie van laaggeprijsde importproducten, of ze nu uit Frankrijk, Spanje, Polen of Roemenië komen." Omdat binnenlandse producenten het moeilijk hebben om de prijzen bij te houden, moeten bepaalde variëteiten zoals Bluecrop en Dixy zich onderscheiden van de concurrentie.

Personeel en areaalontwikkeling
Als middelgroot fruitbedrijf heeft Finck in totaal ongeveer 80 mensen in dienst (inclusief ongeveer 70 oogstmedewerkers). "We hebben nog geen serieuze personeelsproblemen, maar we merken wel dat het moeilijker wordt om oogsthulpen te vinden. We stonden een paar jaar geleden op het punt om onze teeltcapaciteit uit te breiden, maar hebben daar toen van afgezien om de genoemde redenen." Ook het toevoegen van andere gewassen aan de portefeuille is voor Finck uitgesloten. "We hebben ooit geprobeerd kruisbessen te telen, maar die rijpten te laat, waardoor ik geen mankracht meer heb om het fruit te plukken. Bovendien is de blauwe bessenteelt slechts één van de vier takken van ons bedrijf. Op een gegeven moment zou het te moeilijk worden om alle verschillende takken te combineren."

Voor meer informatie:
Andreas Finck
Finck Heidelbeeranbau
Lindener Weg 11
29581 Gerdau, Duitsland
Tel: +49 163 8361251
[email protected]

Publicatiedatum: