Het Egyptische druivenseizoen verloopt onder complexe teelt- en marketingomstandigheden, met wisselende resultaten. Hoewel de volumes afnemen, duurt het seizoen langer. De vraag neemt toe, maar de prijzen blijven achter. Geopolitieke spanningen veroorzaken aanzienlijke logistieke uitdagingen, hoewel deze voor concurrenten in India nog groter zijn. Al met al doet de Egyptische druivensector het goed, maar het schaatst op dun ijs.
Louay Elkout, medeoprichter van de Egyptian Growing Organization, die onder andere druiven teelt, licht het seizoen van dit jaar toe. Volgens de teler wordt het seizoen anders ervaren, afhankelijk van of je teler of exporteur bent. Hij legt uit: "Voor exporteurs wordt dit jaar als even goed beschouwd als vorig jaar, omdat de vraag is toegenomen en de programma's stabiel zijn gebleven. Voor telers daarentegen zijn de volumes in bijna alle variëteiten lager dan vorig jaar. De zeer warme winter beïnvloedde de vruchtbaarheid van de bomen en het trosgewicht. De volumes zijn tot 25% lager dan vorig jaar."
"Als telers hebben we door de vroege oogst van dit jaar - in mei met witte pitloze en rode pitloze - het seizoen kunnen verlengen, ook al zijn de volumes lager. Daarom is het rendement voor telers hoger dan vorig jaar. Aan de andere kant zijn onze kosten ook 30% tot 40% hoger dan vorig jaar. We hadden de pech dat de devaluatie van het Egyptische pond kwam net nadat we verpakkingsmateriaal tegen hoge prijzen hadden ingekocht, waardoor onze inkomsten daalden. Over het algemeen hebben we geen grote kwaliteitsproblemen ondervonden, zoals blijkt uit het zeer lage aantal klachten dat we dit jaar van onze klanten ontvingen. Toch waren de opbrengst en de kwaliteit van de vroege witte druiven beter dan die van de rode druiven. In het tussenseizoen en het late seizoen lag de teelt in de meeste regio's hoger en was de vraag groter dan vorig jaar."
Voor exporteurs is de balans beter, omdat ze profiteren van een combinatie van gunstige omstandigheden. Elkout: "De vroege start van het seizoen heeft geholpen om een gestage stroom en stabiele prijzen te behouden. Egyptische druiven kwamen op de markt toen er een tekort was, wat de prijzen vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar hield. Exporteurs profiteerden echter van de devaluatie van de lokale munteenheid. Daarnaast hadden zij voordeel van de beperkte concurrentie, doordat de Rode Zee-crisis verhinderde dat Indiase druiven Europa bereikten. "
Volgens de teler wordt "dit seizoen gekenmerkt door een sterkere vraag uit Europa naar witte en gekleurde druiven." Hij vervolgt: "Door het tekort aan druiven in het Egyptische seizoen hebben we uitgebreidere exportkalenders gezien dan vorig seizoen, met een grote vraag sinds week 22, de tweede week van het seizoen. Europa, het VK en Afrika tonen veel dynamiek, terwijl de markt in het Verre Oosten langzamer is dan vorig jaar door de oorlog in Gaza en de crisis in de Rode Zee. Er is meer vraag naar de nieuwere variëteiten op alle markten, en telers en exporteurs zien hun inkomsten uit deze variëteiten stijgen."
De druivensector presteert goed, maar blijft op een fragiele balans en kampt met aanzienlijke uitdagingen. De spanningen in de regio werpen een schaduw over de buurlanden en veroorzaken ernstige logistieke verstoringen. "Dit geldt voor alle verse groenten en fruit," zegt Elkout. "Egypte streeft naar een uitbreiding van de export, maar we ondervinden instabiele logistieke routes en hogere kosten. Aan het begin van het druivenseizoen, bijvoorbeeld, hadden we grote problemen met het transport van vrachtwagens naar de havens. Honderden vrachtwagens werden met hulp naar Gaza gestuurd en stonden lange tijd vast aan de grens."
"We moeten zowel onze oude als nieuwe markten beter in kaart brengen. We hebben meer logistieke opties nodig, waaronder snellere schepen die de markt eerder kunnen bereiken om dumping in Europa te voorkomen. Het duurt meestal 12-15 dagen voordat een container vanuit Egypte Rotterdam bereikt," aldus Elkout.
Voor meer informatie:
Louay Elkout
Egyptian Growing Organization
Tel: +20 100 110 0003
[email protected]