Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt citroenen

Het aanbod van citroenen uit Zuid-Afrika en Argentinië, de belangrijkste leveranciers op het zuidelijk halfrond, is momenteel lager door ongunstige weersomstandigheden zoals zware regen en wind. In Zuid-Afrika, waar het seizoen ten einde loopt, is de oogstraming verlaagd van 37,9 miljoen naar 33,9 miljoen kartons, vergeleken met 35,6 miljoen kartons vorig jaar, door schade door wind en overstromingen. Argentinië heeft zijn export met 15% tot 20% verminderd door regen en ziektes, en richt zich nu op de Amerikaanse markt met een lager verpakkingstempo.

In Egypte begint het citroenseizoen in september, met een verwachte oogst die 25% hoger ligt door extra aanplant. In Europa waren Italiaanse en Spaanse citroenen nog beschikbaar, maar de vraag verschuift naar citroenen van het zuidelijk halfrond. Italië meldt een goede markt, maar telers maken zich zorgen over waterbeschikbaarheid en de impact van hete zomertemperaturen. Spanje verwacht een daling van 20% voor Fino- en 30% voor Verna-variëteiten door slechte weersomstandigheden en een overaanbod in het verleden, wat de prijzen heeft gedrukt. In Duitsland behalen Zuid-Afrikaanse citroenen hogere prijzen dan die uit Turkije of Spanje, terwijl de Nederlandse citroenmarkt recent een verschuiving heeft doorgemaakt naar hoge vraag en prijzen met een beperkt aanbod.

In de VS komen citroenen uit Mexico, Chili, Argentinië, Uruguay en de Californische districten 1 en 2, hoewel de Californische citroenen beperkt zijn in grootte.

Nederland: Citroenenmarkt tegen verwachting in sterk veranderd
"De citroenenmarkt is de afgelopen week sterk veranderd. Van een trage markt met redelijke prijzen naar een sterk vragende markt, hoge prijzen en zelfs een beperkt aanbod. Dit alles tegen de verwachtingen in gebaseerd op de exportramingen", vertelt een Hollandse importeur. Hij verwacht dat er een gaatje gaat vallen richting de overschakeling naar Spanje alhoewel zij aangeven een vroegere start te hebben. "De jaren waarbij we richting eind september nog behoorlijke volumes te verkopen hadden zijn compleet omgeslagen, eigenlijk vorig jaar al. Daarnaast zie ik weinig Argentijns product. Enerzijds zal dit te maken hebben met verschil in prijsverwachtingen aan het begin van seizoen en recentelijk door de hevige regen en vorstproblemen."

Duitsland: Zuid-Afrikaanse citroenen van hoge kwaliteit brengen hogere prijzen op
Het Spaanse Verna-seizoen liep langzaam ten einde en de partijen waren al van sommige markten verdwenen. Handelaren konden hier op sommige plaatsen van profiteren en hun vraag naar Zuid-Afrikaanse Eureka verhogen. Argentijnse importen vulden het aanbod op sommige groothandelsmarkten in Duitsland aan.

Zuid-Afrikaanse citroenen worden ook steeds populairder, volgens een importeur. Hoewel ze iets duurder zijn dan partijen uit Turkije of Spanje, zijn ze van hoge kwaliteit. "Ondanks de moeilijke logistieke situatie in de Rode Zee, zijn de eerste partijen eind mei aangekomen. De aanvoer van goede kwaliteit Verna citroenen van Spaanse origine nam toen sterk af, wat in ons voordeel was. In het algemeen merken we dat het Zuid-Afrikaanse product steeds meer ingeburgerd raakt en nu ook steeds vaker in Europese supermarkten wordt aangeboden."

Italië: Bezorgdheid over schade die warm weer kan toebrengen aan volgende citroenoogst
Italiaanse citroenen zijn bijna op en handelaren kopen ze in andere landen, zoals Zuid-Afrika. Een grossier in Noord-Italië zegt dat de markt voor Italiaanse citroenen de afgelopen maanden vrij goed is geweest. De gemiddelde prijs lag tussen 1 en 1,30 €/kg. De kwaliteit was gemiddeld goed. De afgelopen dagen is er een omschakeling geweest van de 'Bianchetto' citroen naar de 'Verdello', die niet altijd wordt gewaardeerd omdat het minder sap bevat. Half juli verschenen er al buitenlandse producten op de markten: een handelaar verkocht dozen Zuid-Afrikaanse citroenen van 15 kg voor 20 euro per stuk. Vooruitkijkend is de Italiaanse teelt zorgwekkend. Telers die water op hun teeltbedrijven hebben, kunnen hopen op een oogst, ook al zullen de hoge temperaturen een negatief effect hebben op het waterpeil, terwijl degenen die water moeten kopen van de irrigatieconsortia een groot risico lopen, nu er al strenge rantsoenering van kracht is.

Het seizoen 2023/24 liet een positieve trend zien voor wintercitroenen in het noorden van Sicilië, mede dankzij de afwezigheid van negatieve weersomstandigheden tijdens de winter. De kwaliteit van de oogst was uitstekend. De supermarktprijzen bleven echter het hele seizoen laag. Alleen in het laatste deel van het seizoen, tussen mei en juni, waren er kleine problemen met het fruit als gevolg van harde wind. Verwacht wordt dat het seizoen 2024 qua volume op het gebruikelijke niveau zal zijn. Hopelijk zal er geen herhaling zijn van vorige zomer, toen de verzengende hitte met temperaturen van meer dan 45°C het fruit aan de bomen verbrandde en telers op grote schaal fruit verloren. Voor het nieuwe seizoen Primofiore-citroenen, die eind september worden geoogst, wordt een goede oogst verwacht dankzij de uitstekende bloei die tot nu toe is waargenomen. Een van de kritieke punten in de Siciliaanse teelt is de droogte en de daarmee gepaard gaande energiekosten voor het pompen van water.

Wat biologische citroenen betreft, is de vraag in Italië niet zo goed geweest, maar in het buitenland heeft het product het goed gedaan in Duitsland en Frankrijk, waar het gewaardeerd wordt om zijn smaakkwaliteiten.

Spanje: Aanzienlijke daling van de teelt van citroenen voor volgend seizoen voorspeld
Een Spaanse telersvereniging voorspelt een aanzienlijke daling van de citroenoogst voor het komende seizoen, met een daling van 20% voor de variëteit Fino en 30% voor de variëteit Verna in Murcia, het grootste teeltgebied voor citroenen in Spanje. Deze daling wordt toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden, de beperkingen en slechte kwaliteit van het irrigatiewater, de incidentie van plagen en ziekten en de vermindering van het werk in het beheer van de teelt, als gevolg van het gebrek aan winstgevendheid in het vorige seizoen.

Het seizoen 2023-2024 bleek rampzalig voor de telers, met prijzen die ver onder de teeltkosten lagen als gevolg van een overaanbod. De afgelopen 8 jaar zijn er ongeveer 7 miljoen citroenbomen geplant. Het areaal is gegroeid van 38.363 naar 52.119 ha, een toename van 36%.

Voor het volgende seizoen wordt een terugkeer naar de normaliteit verwacht, met prijzen die 22-28 cent per kg boven de geschatte kosten liggen. Er wordt echter verwacht dat 30-40% van de oogst ongeschikt zal zijn voor export vanwege plagen, wat nog verergerd wordt door de beperkte beschikbaarheid van toegestane fytosanitaire producten.

Zuid-Afrika: Regen en wind drukken de citroenoogst
Nu het citroenseizoen in Zuid-Afrika ten einde loopt, heeft de Lemon Focus Group van de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) de Zuid-Afrikaanse exportcijfers voor citroenen naar beneden bijgesteld.

Aan het begin van het citroenseizoen werd de export van 37,9 miljoen kartons citroenen van 15 kg verwacht. Dit is verlaagd tijdens vergaderingen die gedurende het seizoen zijn gehouden. De aanpassing brengt de totale raming voor de export van citroenen in 2024 op 33,9 miljoen kartons, vergeleken met 35,6 miljoen kartons vorig jaar uit zuidelijk Afrika. Aanpassingen door de Sundays River Valley (bijna 1 miljoen kartons minder) en de Westkaap (Citrusdal 100.000 kartons minder) waren het meest significant. Harde wind in de Sundays River Valley en overstromingen in Citrusdal hebben een impact gehad op deze cijfers.

Een exporteur merkt verder op dat in Europa voor citroenen het eerste deel van het seizoen onder druk stond door de Spaanse Verna-citroen, die dit seizoen een enorme oogststijging kende. In de tweede helft van het seizoen is er een enorm tekort aan citroenen als gevolg van de lagere raming van de Zuid-Afrikaanse oogst en de vermindering van de Argentijnse export, specifiek naar Europa. Daarom is er momenteel een goede vraag naar Zuid-Afrikaanse citroenen en stijgen de prijzen.

"In het Midden-Oosten en het Verenigd Koninkrijk is het een relatief stabiel seizoen met verscheepte volumes vanuit Zuid-Afrika en de prijzen zijn stabiel, maar niet bijzonder hoog. Na Canada vonden er relatief grote zendingen plaats in het eerste deel van het seizoen, wat druk uitoefent op de prijzen voor de verkoop in de markt in augustus, maar voor de aankomsten in september en oktober bieden we een goede prijs vanwege de lagere zendingen en het vroegere einde van het Zuid-Afrikaanse seizoen. Europa was absoluut de markt waar we moesten zijn om goede prijzen te krijgen," merkt de exporteur op.

Argentinië: Regen zorgt voor veel lagere volumes
Argentinië had te kampen met veel regen, wat een negatieve invloed had op het citrusseizoen. Het land kon niet profiteren van de export van meer biologische citroenen naar Europa, nadat het daar vorig jaar voor het eerst in 20 jaar weer mee was begonnen.

"We hadden een erg moeilijk jaar met veel regen, de kwaliteit was niet hetzelfde als vorig jaar. We exporteerden vooral biologische citroenen naar de VS. Onze export naar Europa was te klein. Ik wilde meer doen, maar het is een fytosanitair probleem dit jaar. Dit jaar was over het algemeen een stabiel maar langzaam seizoen. De piek was vier weken geleden, met fruit dat voornamelijk naar de Amerikaanse markt ging. We hopen dat het volgend jaar net zo goed kan gaan als in 2022," zei een teler/exporteur.

Tot begin vorige maand daalde de export van citroenen vanuit Argentinië naar Europa met 15 tot 20% ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. De citroenexport bereikte slechts 114.000 stuks. De lagere volumes Argentijnse citroenen naar de EU is ook te wijten aan de lagere prijzen en het langere Spaanse seizoen. Zendingen van citroenen uit andere landen op het zuidelijk halfrond zorgden voor meer concurrentie in Europa en oefenden een neerwaartse druk uit op de prijzen.

"In Argentinië zeggen ze dat telers ongeveer 15.000 ha citrus opgeven. Mensen willen niet nog meer geld in boomgaarden steken en nog meer verliezen lijden. We hebben lagere volumes nodig zodat de markt zich kan stabiliseren," merkte een teler op.

Egypte: Seizoen begint in september met meer volumes
Het Egyptische citroenseizoen begint in september. Er wordt verwacht dat de volumes hoger zullen zijn dan vorig jaar, waarbij de schattingen van de telers variëren van een lichte stijging tot meer dan 25% voor de meest optimisten. Maar iedereen is het erover eens dat de volumes hoger zullen zijn door een toename van het areaal. Dezelfde problemen die het hele citrusseizoen treffen, met name de crisis in de Rode Zee, zullen ook citroenen treffen. Exporteurs zijn echter optimistisch. De citroenexport naar Azië bedroeg slechts 10% (vorig seizoen), wat gemakkelijker kan worden opgevangen dan bij sinaasappelen. Een exporteur zegt: "We verwachten een sterke vraag, gezien het tekort aan citroenen in veel delen van de wereld. We weten dat we problemen zullen hebben in Azië vanwege de situatie in de Rode Zee. De transittijd naar India is bijvoorbeeld gestegen van 20 naar 90 dagen en naar China van 60 naar 95 dagen."

Hij vervolgt: "Maar het succes van het seizoen ligt nog steeds in onze handen. De verlenging en controle van de houdbaarheid en de ontwikkeling van alternatieve markten zullen doorslaggevend zijn. We ontwikkelen nieuwe markten in West-Afrika, zoals Senegal en Ivoorkust, en Latijns-Amerika, zoals Brazilië en Argentinië."

Wat de kwaliteit betreft, verwachten de Egyptische telers een evenwichtige verdeling van de maten en een over het algemeen goede kwaliteit van de Eurika-variëteit, die de teelt domineert. Tot slot zegt een teler over de prijzen: "Met nog een maand te gaan voor het begin van het seizoen zijn de prijzen nog niet duidelijk. Maar we kunnen de gebruikelijke trends verwachten: licht hoge prijzen aan het begin van het seizoen, die zich daarna stabiliseren. Afgaande op wat we zien van onze concurrenten, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, zullen onze prijzen veel concurrerender zijn." Een andere exporteur zei: "Ik verwacht dat de startprijzen van het seizoen tussen 13,5$ en 15$ per karton zullen liggen, wat 5% meer is dan in dezelfde periode vorig seizoen."

Ter referentie: de export van Egyptische citroenen bedroeg vorig seizoen (september 2022 tot juni 2023) 105 duizend ton, met een waarde van 58 miljoen dollar. Meer dan de helft van dit volume werd geëxporteerd naar Saoedi-Arabië. Ondanks de geografische ligging van Saoedi-Arabië aan de Rode Zee, wordt de handel tussen Egypte en Saoedi-Arabië niet beïnvloed en duurt het niet langer dan 2 dagen.

Noord-Amerika: Meerdere regio's verschepen citroenen naar de VS
Geïmporteerde citroenen komen op dit moment vanuit verschillende regio's de VS binnen, te beginnen met Mexico, dat een goede, schone oogst heeft. Er komen ook citroenen binnen uit Chili, Argentinië en Uruguay aan de oostkust van de VS.

In eigen land worden er ook citroenen verscheept vanuit District 1 en 2 in Californië, hoewel er beperkingen zijn voor grotere maten. De FOB's voor die grotere maten zijn ook hoger.

De vraag is wat traag, waarschijnlijk omdat consumenten op vakantie zijn en niet zoveel thuis eten. Maar nu de school weer begint, zou de vraag weer terug moeten komen op het niveau van vroeger in deze tijd van het jaar.

Voor Mexicaanse citroenen zijn de FOB's een beetje sterk geweest, terwijl de Chileense import ongeveer $4/karton goedkoper is dan Mexicaans product, hoewel de vrachtkosten ze ongeveer even duur maken. Dat gezegd hebbende, de prijzen voor grotere formaten zijn niet zo sterk als de Californische prijzen voor die formaten.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt avocado

Publicatiedatum: