Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prognosfruit 2024

EU-appeloogst de tweede laagste van afgelopen 10 jaar, perenoogst vergelijkbaar met vorig jaar

De appelproductie in de EU-landen komt dit jaar ruim 11% lager uit dan vorig jaar. De 2024-oogst wordt geraamd op 10.210.000 ton, wat betekent dat sprake is van de op één na kleinste oogst van de afgelopen tien jaar. De perenoogst wordt geschat op 1.790.000 ton. Dit is 5% meer dan vorig jaar, maar nog ruim onder het gemiddelde. Steker nog: er is sprake van de op twee na kleinste perenoogst van het afgelopen decennium. De EU-oogstramingscijfers werden vanochtend bekendgemaakt tijdens het Prognosfruit-congres in Boedapest.

In de EU is bij zowel appel als peer sprake van lagere oogsten dan gemiddeld. Ook is de markt voor zowel vers fruit als industriefruit relatief schoon. Analisten verwachten een goede balans tussen vraag en aanbod.

Productie Elstar
De productie van Elstar binnen de EU wordt geraamd op 278.000 ton; 5 % minder dan vorig jaar. De lagere ramingen in Duitsland zijn de belangrijkste reden voor deze daling.

Productie Jonagold, Boskoop en Golden Delicious
De oogst van de Jonagold-groep (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) wordt geschat op 723.000 ton. Dit is 28% minder dan vorig jaar, toen de EU-productie 1.009.000 ton bedroeg. De productie ligt op hetzelfde niveau als het tienjaarsgemiddelde.


Klik hier voor de volledige raming

Red Jonaprince neemt binnen de Jonagold groep een aandeel van 45% voor haar rekening. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 44.000 ton; 12,5 % minder dan vorig jaar.

Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 1.972 .000 ton het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras zal naar verwachting 10% lager uitvallen dan vorig jaar.

Productie peren
De productie van Conference valt met een raming van 776.000 ton 13,5% uit dan de productie in 2023. De lagere productie komt voor rekening van met name België, Spanje en Nederland.

Voor Doyenné du Comice wordt een oogst verwacht van 37.000 ton; 31% minder dan vorig jaar. De productie van Abate Fetel zal naar verwachting meer dan twee keer zo hoog zijn dan in 2023, en uitkomen op 125.000 ton.

Dat de EU-perenoogst dit jaar hoger uitkomt, is vrijwel alleen te danken aan Italië, waar vorig jaar sprake was van een misoogst. Nederland is de tweede perenproducent in de EU en goed voor 18% van de EU-productie. Een derde van de Conference die in Europa wordt geteeld, komt dit jaar uit Nederland.

België

Appelen
Dit jaar zullen de Belgische fruittelers 133 miljoen kg appelen produceren. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit een daling met 34%.

De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan een verdere afbouw van het areaal gecombineerd met een lagere productie omwille van het slechte weer in het voorjaar. Sinds het seizoen 2019/2020 daalde het areaal appelen met 1.305 ha tot 4.483 ha.

Peren
Er zullen dit jaar 279 miljoen kg peren geproduceerd worden in België. Dit is een daling van 26% ten opzichte van vorig jaar.

Het areaal peren in België steeg dit jaar verder naar 10.735 ha (+105 ha) maar het natte en gure voorjaar zorgde ook voor de perenteelt in België voor een lagere opbrengst. In de perenteelt zien we dat er sterk ingezet wordt op innovatie en diversificatie van het aanbod met een reeks van nieuwe perenvariëteiten.

België blijft wel in de top drie van belangrijkste peren producerende landen in de EU.

Door de opwarming van het klimaat, met de daaraan gekoppelde droogteperiodes en hittegolven blijft de perenteelt in zowel Italië als Spanje zeer sterk onder druk staan.

Uitdagingen
"Allereerst zijn er natuurlijk de klimatologische uitdagingen (droogte, overvloedige regen en hitte) waar onze sector al een paar jaar na mekaar mee geconfronteerd wordt. Wij zullen als sector samen met de onderzoeksinstellingen een antwoord moeten bieden op deze uitdagingen", zo stelt het VBT.

"Tevens zal de sector moeten blijven inzetten op het verhogen van de consumptie van appelen en peren door in te zetten op het aanbieden van nieuwe appel- en perenrassen, maar ook een grotere zichtbaarheid op winkelvloer te voorzien. Van cruciaal belang hierbij is de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appelen en peren van Belgische bodem.

Hopelijk resulteren deze inspanningen in een betere prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven geconfronteerd worden met een blijvend verstoorde internationale handel."

Voor meer informatie:
NFO
[email protected]
www.nfo.nl

Luc Vanoirbeek
Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT)
[email protected]
www.vbt.eu

Publicatiedatum: