Op 7 augustus 2024 was het tien jaar geleden dat de Russische markt werd gesloten voor alle import van groenten, fruit en andere levensmiddelen uit de EU. In tien jaar tijd hebben de Europese telers het verlies van deze markt niet kunnen compenseren, maar ze hebben wel de Europese markt kunnen herstructureren en hun export kunnen diversifiëren.
Een decennium later heeft Spanje 20.000 hectare perziken en nectarines verloren en exporteert het 17% minder dan in 2013. Italië was een van de andere getroffen Europese landen met een daling van 20.000 hectare perziken en nectarines en nog eens 10.000 hectare peren.
Rusland heeft de import van steenfruit voornamelijk vervangen door Turks product. Turkije zag zijn steenfruitexport stijgen van 34.147 ton in 2013 naar 225.959 ton in 2023.
Polen en België hebben hun exportprofiel drastisch moeten wijzigen door de 758.000 ton appelen en 100.000 ton peren die deze landen respectievelijk naar de Russische markt verzonden, een andere bestemming te geven.
Rusland zelf heeft zijn groente- en fruitareaal met 32% uitgebreid. Het heeft nu meer dan 10.000 hectare nieuwe perenboomgaarden en ruim 50.000 hectare appelboomgaarden.
Manel Simon, Managing Director van de Catalaanse fruitbrancheorganisatie Afrucat: "Sinds het Russische embargo hebben we een kostbare, pijnlijke en zeer gecompliceerde weg afgelegd. We verloren plotseling een markt met 150 miljoen consumenten die een zeer interessante groei kende op een moment dat Spanje de grootste exporteur van perziken en nectarines ter wereld was en Catalonië 55% van deze totale export vertegenwoordigde."
Voor Simon was het niet alleen een kritiek moment voor perziken en nectarines: "Er was een wereldwijde druk op de prijzen voor al het Europese hard- en steenfruit. Polen wist niet wat ze met zijn appelen aan moest, België en Nederland hadden opeens een teveel aan peren en het Middellandse Zeegebied had een overschot aan steenfruit. Deze situatie leidde tot drie jaar van ernstige crisis voor de hele sector en betekende een keerpunt voor de Catalaanse fruitteelt."
"We hebben onszelf in recordtijd opnieuw uitgevonden. We moesten Rusland vervangen met een toename van de binnenlandse consumptie en we moesten de handelsbetrekkingen versterken met landen waarmee we al bekend waren, zoals Duitsland en Italië."
"Het was een moeilijke periode, maar we zijn er sterker uitgekomen, we hebben onze commerciële strategieën geherdefinieerd, we hebben onze bedrijven herschikt en bovenal hebben we onze meest nabije en belangrijkste markt, Centraal-Europa, versterkt, zonder te vergeten onze export te blijven diversifiëren en nieuwe markten te openen. We kunnen gerust stellen dat we op dit moment beter voorbereid en veerkrachtiger zijn."
Belangrijkste perzik- en nectarine-exporterende landen in 2013. Bron: Fruitmonitor, 2024
Belangrijkste perzik- en nectarine-exporterende landen in 2023. Bron: Fruitmonitor, 2024
Voor meer informatie:
Afrucat
www.afrucat.com